Burse de merit pentru elevii și studenții de etnie romă 

În anul curent de studii, vor beneficia de burse 120 de tineri: 60 de elevi din licee, 40 din școli profesionale, colegii și centre de excelență și 20 de studenți din universități

Elevii și studenții de etnie romă din licee, școli profesionale, colegii și universități, care vor avea rezultate bune la învățătură vor primi câte 1.200 de lei lunar, pe durata anului de studii. O decizie în acest sens a fost adoptată de Guvern. 

Pentru a obține această bursă de merit, tinerii trebuie să-și depună dosarele la Agenția Relații Interetnice, care trebuie să conțină media notelor, o scrisoare de intenție și o scrisoare de recomandare. Candidații trebuie să aibă între 16 și 25 de ani și să nu primească alte burse de stat.

Potrivit directorului Agenției Relații Interetnice, Nicolae Rădița, această inițiativă vine să motiveze copiii și adolescenții de etnie romă să-și continue studiile.

„Rapoartele existente arată că avem o rată foarte înaltă a abandonului și a absenteismului școlar. Mai sunt și alte momente specifice, nu se conformează cerințelor educaționale. Tipul acesta de burse, evident, vine în sprijinul lor și anume să sporim accesul copiilor romi atât la educație, cât și calitatea educației lor”, a spus Europei Libere Nicolae Rădița.

Bursierii vor primi banii până la finalizarea programului de studii, cu excepția perioadelor vacanței de vară.

Achitarea burselor va fi întreruptă dacă elevul sau studentul va acumula mai mult de 40 de absențe nemotivate într-un semestru, va avea restanțe la sfârșit de semestru sau de an sau va fi exmatriculat.

Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, în anul curent de studii, vor beneficia de burse 120 de tineri: 60 de elevi din licee, 35 din școli profesionale, colegii și centre de excelență și 25 de studenți din universități. Pentru aceasta, autoritățile vor aloca din bugetul de stat circa 1,5 milioane de lei.

Ultimele date ale Ministerului Educației arătau că, în 2021, puțin peste 900 de copii de etnie romă frecventau școala primară, circa 1.000 - gimnaziul și 180 - liceul.

Reportaj: Maria Stoian este singura fată de etnie romă din istoria Liceului Pușkin din Soroca care a ajuns în clasa a XII-a și prima din familia ei care va termina școala. Fiind eminentă, își dorește să devină avocat sau procuror și să lupte pentru drepturile romilor. În comunitatea romă, majoritatea covârșitoare a fetelor se căsătoresc devreme și abandonează studiile.

Your browser doesn’t support HTML5

Singura liceană de etnie romă de la Soroca se visează avocată