Mai multe bănci rusești excluse din SWIFT

Anumite instituții bancare rusești vor fi excluse din sistemul global interbancar de plăți SWIFT, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, au anunțat țările occidentale.

Liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Statelor Unite au spus într-o declarație comună că sunt alături de Ucraina în „lupta ei eroică de rezistență în fața invaziei rusești”. „Vom face Rusia să dea socoteală și vom avea grijă, împreună, ca acest război să fie un eșec strategic pentru Putin”, se mai spune în declarație.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus că decuplarea unor bănci rusești de la SWIFT va face ca ele să fie „deconectate de la sistemul financiar internațional și incapabile să opereze la nivel global”.

Aliații au anunțat de asemenea măsuri de blocare a rezervelor băncii centrale a Rusiei, ca și restricții privind „vânzarea de cetățenii” occidentale bogătașilor ruși – o practică folosită de ei ca să-și protejeze averile în situații ca aceasta, creată de invazie.