„Bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă” (V.Naumescu/ Contributors)

Revista matinală a presei.

Maia l-a învins definitiv pe Igor, dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă, scrie Valentin Naumescu într-un comentariu pentru portalul românesc Contributors.ro. Autorul scrie că principalul agent politic al Moscovei la Chișinău Igor Dodon se teme că va fi abandonat de regimul Putin și schimbat cu alți agenți de influență mai convingători în abordarea electoratului. „A dat fuga să se vadă cu bătrânul comunist de la Minsk, care conduce autoritar Belarusul de 27 de ani, să îl întrebe dacă poate fi folositor cu ceva pe acolo”, opinează Naumescu. El consideră că pe viitor Uniunea Europeană și liderii de la București ar trebui să lucreze mai puțin cu nivelul politic și mai mult direct cu cetățenii. „E vremea diplomației publice și a diplomației economice, a comunicării intense și substanțiale pe toate canalele disponibile, a conectării la interesele și așteptările generației tinere, a investiției masive și de calitate în educație”, conchide autorul.

Vaccinul e un imperativ în pandemia Covid-19, iar pentru statele care nu au la dispoziție vaccinuri, este o adevărată problemă, mai ales dacă aceste state nu au luat legătura din timp cu producătorii, pentru a se îngriji de achiziția de vaccinuri pentru propria populație, scrie Iulian Chifu întru-un editorial pentru Main News. De aceea, pentru vaccinare, orice vaccin sigur și eficient este de dorit, dar dacă nu ai acces la aceste vaccinuri pentru populație, orice vaccin e bun, subliniază autorul. În cazul Republicii Moldova nu suntem, însă, într-un caz disperat, existând resurse pentru vaccinare, de aceea e cu atât mai grav faptul că achiziția de vaccinuri se transformă într-o mare afacere la Chișinău, în orice variantă ar fi prezentată, afirmă Chifu. Afacerile murdare care sunt încercate în această perioadă, până la preluarea deplină a puterii și instalarea unui guvern trebuie evitate pentru a nu greva pe acțiunile viitoarei puteri de la Chișinău, instalată după alegeri, consideră autorul.

Are valul de „tsunami pandemic” din India șanse de a se replica în Moldova? – se întreabă experta în sănătate publică Ala Tocarciuc, într-un editorial pentru IPN. Autoarea menționează că ultimele două săptămâni întreaga lume a rămas îngrozită de imaginile parvenite din India, generate de un al doilea val pandemic, denumit „tsunami”, datorită vitezei mari de creștere și înălțimii atinse. Tocarciuc afirmă că La momentul actual situația pandemică în țara noastră este diferită de cea din India la capitolul de cazuri noi, însă există anumite semne precoce, care ne spun insistent să rămânem vigilenți. Ea subliniază că avem deja în Moldova mai multe tulpini mutante care circulă concomitent, nivelul de vaccinare fiind foarte redus, iar numărul oamenilor care nu poartă mască și nu respectă distanța socială este mare. „Cum aceste determinante vor influența următorul val pandemic în țara noastră depinde de noi”, conchide Tocarciuc.

Cu prilejul împlinirii a 31 de ani de la Podul de Flori, Paul Szasz Sebeș se întreabă într-un articol de opinie pentru portalul Regional.md dacă mai e nevoie de un alt Pod de Flori? În opinia sa, e nevoie de altceva, și anume de poduri de piatră, autostrăzi, dar în primul rând de poduri informaționale. Autorul subliniază că Rusia, din punct de vedere mediatic, la Chișinău este ca la ea acasă. „Marea mea durere este tocmai invers. În România este un vid informațional privind Republica Moldova”, afirmă autorul. El precizează că anterior s-a semnat un acord care prevedea reciprocitatea TVR – Moldova 1. „Partea moldovenească nici până acum nu a respectat și nu respectă acordul”, opinează Sebeș.

Ziarul de Gardă publică o anchetă intitulată „Complex sportiv de 57 de milioane în satul fostului premier Filip — „problemă moștenită” de noua administrație de la Strășeni”. Proiectul, promovat de Pavel Filip, dar și de către conducerea de atunci a raionului Strășeni, amplasat la marginea comunei Pănășești, satul de baștină al fostului premier, nu este însă funcțional și după doi ani de la promisiunea făcută de actualul președinte al Partidului Democrat, deși lucrările de construcție au fost finalizate cu un an mai devreme decât era planificat, se scrie în articol. Pentru construcția clădirii au fost cheltuiți 57 de milioane de lei, bani publici, se subliniază în investigație. „Acum, agentul economic invocă lucrări suplimentare de circa 3,5 milioane de lei. Pentru că noua administrație a raionului declară că aceste lucrări nu sunt justificate și refuză să-i achite, agentul economic a decis să apeleze instanța de judecată”, scrie Ziarul de Gardă.