Premierul Ion Chicu a salutat recenta majorare a salariilor deputaților, spunând vineri că este o „restabilire a echității” după ce timp de un an, parlamentarii primiseră salarii mai mici decât ale miniștrilor. Chicu a precizat că se va opune și oricărei propunerii de a le micșora la loc.
Your browser doesn’t support HTML5
Faptul că salariile aleșilor au crescut cu aproximativ patru mii de lei de la începutul anului a fost dezvăluit joi de deputatul Dumitru Alaiba, care și-a publicat propriul bon de salariu, arătând că a primit pentru ianuarie peste 18 mii de lei. Majorarea a fost posibilă grație unui amendament legislativ al democratului Vladimir Cebotari, care afirmă că a fost sprijinit de tot parlamentul. Dar până acum nimeni nu pare să fi observat când și cum a fost votat acel amendament.
### Vezi și... ### Deputații și-au majorat salariile, dar acum vor să le micșoreze la locReacţia premierului vine după ce de două zile tema este intens discutată în spaţiul public, iar în Parlament, socialiştii, faţă în faţă cu dezaprobarea opoziţiei, au semnalat că vor reveni la salariile mai mici pentru deputaţi.
„Alţi angajaţi ai Parlamentului, care au grijă de această instituţie, vor rămâne cu salariile mărite, iar modificările pe care le propunem vor viza doar deputaţii”, a spus joi, 6 februarie, vice-speakerul socialist, Vlad Batrâncea.
Iată ce a spus însă vineri prim-ministrul Ion Chicu:
„Eu nu voi veni niciodată cu un aviz pozitiv la inițiative de diminuare a salariilor, indiferent ale cui sunt”.
Urmare a unei reforme salariile realizată aproape concomitent cu o restructurare a guvernului de pe timpul guvernării democrate, retribuţiile miniştrilor au crescut la sfârşitul lui 2018, alături de cele ale altor categorii de bugetari şi funcţionari, nu însă şi cele ale deputaţilor.
Cel care a avut grijă la sfârşitul anului trecut, când se elabora bugetul, să „restabilească echitatea” despre care vorbeşte premierul, e un deputat democrat, Vladimir Cebotari, care însă afirmă că amendamentul său ar fi fost sprijinit de toate grupurile parlamentare.
Dumitru Alaiba, deputatul PAS care a făcut cunoscută majorarea, i-a acuzat totodată pe socialişti şi pe democraţi că ar fi strecurat-o pe neobservate în legea bugetului. Mai mult, susține că deputaţii Blocului ACUM nu au votat bugetul pe 2020, prin urmare nu puteau să sprijine nici amendamentul.
„Nu este adevărat. Aceasta a fost votată în buget. PAS şi PPDA nu au votat bugetul.”
Alaiba, pe de altă parte, şi colegii lui din PAS sunt criticaţi de deputaţii formaţiunii lor aliate, PPDA-ul lui Andrei Năstase, care spun că PAS a deschis portiţa pentru inutile exerciţii de imagine, iar reacţia de joi a socialiştilor, apoi cea de vineri a premierului ar demonstra justeţea acestei afirmaţii. Este ceea ce spune Alexandru Slusari, şeful grupului parlamentar al PPDA:
„E totul un joc: socialiştii şi democraţii, care probabil au ştiut despre majorare, când cineva din PAS şi-a făcut PR, au vrut să ei să-şi facă PR, şi acum şi prim-ministrul îşi face PR. Subiectul este dificil, majorarea aceasta cu 4 mii de lei este o exagerare, noi nu am cerut-o, chiar dacă eu personal cred că salariile deputaţilor trebuie să fie mai mari. Trebuie însă să ne uităm la situaţia din ţară. ”
Dumitru Alaiba, pe de altă parte, se apără afirmând că obscuritatea în care s-a produs majorarea este motivul din care a decis să aducă în spaţiul public subiectul.
„Ieşi în faţa oamenilor şi spune: noi am decis să majorăm salariile. Este vorba despre transparenţă.”
Cele întâmplate ar arăta, mai spune Alaiba, că democraţii şi socialiştii nu au dorit să-şi asume în faţa cetăţenilor o discuţie sinceră despre salariile mici ale deputaţilor, adică au făcut exact ceea nu trebuie să facă demnitarii într-o democraţie.
### Vezi și... ### De unde iau bani guvernanții de la Chișinău pentru mărirea salariilor?Reforma salarială din 2018, care a făcut ca salarile miniștrilor să fie mult peste cele ale deputaților, s-a făcut în perioada când Ministerul de Finanțe era condus de actualul premier, Ion Chicu.