„Ca la München, în 1938”. Ucrainenii reacționează la suspendarea ajutorului militar american

Demonstrație de protest împotriva noii politici față de Ucraina a SUA, sub președintele Trump, în fața ambasadei americane din Varșovia, la 3 martie 2025.

Demonstrație de protest împotriva noii politici față de Ucraina a SUA, sub președintele Trump, în fața ambasadei americane din Varșovia, la 3 martie 2025.

Suspendând ajutorul militar către Ucraina, președintele american Donald Trump dă impresia că încearcă să împingă Kievul spre capitulare în termenii Rusiei, a declarat marți un deputat ucrainean de rang înalt.

„A opri ajutorul acum înseamnă a-l ajuta pe (președintele rus Vladimir) Putin”, a declarat Oleksandr Merejko, președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe din Ucraina, pentru Reuters.

„La prima vedere, asta arată foarte rău. Se pare că ne împinge spre capitulare, ceea ce înseamnă (acceptarea) cererilor Rusiei”, a mai spus el.

Suspendarea ajutorului, scrie Reuters, a venit după ce Trump a schimbat politica SUA privind Ucraina și Rusia la preluarea mandatului în ianuarie, adoptând o poziție mai conciliantă față de Moscova.

Știrea urmează, de asemenea, unei confruntări explozive cu Zelenski la Casa Albă, vineri, în care Trump l-a acuzat că nu este suficient de recunoscător pentru sprijinul acordat de Washington în războiul cu Rusia.

„Cel mai important: este o lovitură psihologică, o lovitură politică asupra Ucrainei, care nu ne întărește moralul”, a declarat Merejko.

El a comparat oprirea ajutorului cu Acordul de la München din 1938, când Germaniei naziste i s-a permis să anexeze o parte din Cehoslovacia.

„Este mai rău decât München, pentru că cel puțin acolo nu au încercat să prezinte Cehoslovacia drept agresor, dar aici încearcă să acuze victima de agresiune - iar asta este extrem de periculos”, a spus el.

Nu este limpede dacă se oprește chiar totul

Ucrainenii s-au trezit marți cu vestea că administrația Trump a suspendat ajutorul militar pentru lupta lor împotriva invaziei Rusiei, la câteva zile după o dispută dezastruoasă în Biroul Oval care a adâncit ruptura dintre Kiev și Casa Albă - nota marți dimineață Associated Press.

Decizia pare să oprească livrările de arme aprobate în timpul administrației Biden, dar nu a fost clar dacă vor fi afectate livrările de muniție pentru sistemele de arme aflate deja în Ucraina.

„Mă simt trădat, dar din anumite motive acest sentiment nu este foarte profund. Mă așteptam la așa ceva din partea lui Trump”, a declarat sub condiția anonimatului un soldat ucrainean care luptă în regiunea rusă Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune militară îndrăzneață în august 2024 pentru a-și îmbunătăți poziția la negocieri. Kievul s-a temut de posibilitatea opririi ajutorului pentru Ucraina încă de la preluarea mandatului de către Trump, amintește AP.

Urmările unui atac rusesc cu drone la Odesa, într-o fotografie publicată de Serviciul pentru Situații Excepționale al Ucrainei pe 4 martie 2025.

„Prin întreruperea bruscă a asistenței militare acordate Ucrainei, președintele Trump îi lasă baltă pe ucraineni la greu și dă undă verde Rusiei să-și continue marșul spre vest", a declarat Razom for Ukraine, un grup de susținere a Ucrainei din SUA. „Razom for Ukraine îndeamnă Casa Albă să întoarcă imediat cursul, să reia ajutorul militar și să îl preseze pe Putin să pună capăt invaziei sale oribile”, se mai spune în declarație.

Kremlinul salută decizia SUA

Kremlinul a salutat decizia Casei Albe de a întrerupe temporar ajutorul militar pentru Ucraina.

„Dacă este adevărat, atunci este o decizie care într-adevăr ar putea determina regimul de la Kiev să intre într-un proces de pace”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit agenției Bloomberg, orice întrerupere a fluxului de arme americane spre linia frontului ar slăbi rapid șansele Ucrainei de a învinge invazia Rusiei. Suspendarea se aplică „tuturor echipamentelor militare americane care nu se află în prezent în Ucraina, inclusiv armelor aflate în tranzit pe avioane și nave sau care așteaptă în zonele de tranzit din Polonia.

Suspendarea „va avea un impact negativ, desigur, dacă privezi Ucraina de asistența din partea Statelor Unite, fie că este vorba de ajutor financiar sau militar”, a declarat analistul militar independent Iuri Federov pentru Current Time. „Asistența militară include nu numai furnizarea de arme, muniții și așa mai departe, ci și sprijinirea Ucrainei prin furnizarea de informații”.

„Majoritatea experților estimează că forțele armate ucrainene vor fi capabile să mențină ritmul și intensitatea actuală a operațiunilor militare timp de aproximativ șase luni”, a spus el. „Dacă acest lucru este corect sau nu - este greu de spus”.

Suspendarea ajutoarelor militare ale SUA se va adăuga probabil îngrijorărilor Kievului și ale susținătorilor săi occidentali că Ucraina ar putea fi presată să ajungă la o încetare a focului sau la un acord de pace care să favorizeze Moscova.

Aliații europeni mai primesc un semnal

Decizia SUA de a îngheța ajutorul pentru Ucraina întărește poziția Rusiei și face pacea mai dificil de obținut, a declarat marți Benjamin Haddad, ministrul francez pentru Afaceri Europene.

„În mod fundamental, dacă dorim pacea, o decizie de suspendare a înarmării pentru Ucraina consolidează pacea sau o face mai îndepărtată? O face mai îndepărtată, deoarece nu face decât să întărească mâna agresorului de pe teren, care este Rusia", a declarat Haddad pentru France 2.

Marea Britanie a declarat marți că este angajată să asigure o pace durabilă în Ucraina împreună cu aliații săi după ce președintele american Donald Trump a sistat ajutorul militar american pentru Kiev.

„Rămânem absolut angajați în asigurarea unei păci durabile în Ucraina și colaborăm cu aliații cheie pentru a sprijini acestui efort. Este un lucru corect de făcut și este în interesul nostru să facem acest lucru”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic într-o declarație.

Sute de polonezi și ucraineni au demonstrat luni seară la Varșovia, în fața ambasadei SUA, protestând față de atitudinea noii administrații americane față de liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Lech Wałęsa într-o fotografie din aprilie 2024.

Protestul a venit la câteva ore după ce un erou polonez al democrației, Lech Wałęsa, și zeci de alți foști deținuți politici din Polonia au scris o scrisoare președintelui Donald Trump, spunându-i că tratamentul pe care acesta l-a aplicat președintelui Ucrainei în Biroul Oval săptămâna trecută i-a umplut de „oroare și dezgust".

Wałęsa, care a ocupat funcția de președinte la scurt timp după ce Polonia a rupt cu comunismul și ceilalți semnatari îi transmit lui Trump că li s-a părut ofensator faptul că se aștepta ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să arate respect și recunoștință pentru asistența materială pe care Statele Unite au acordat-o Ucrainei pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei. „Recunoștința se cuvine soldaților ucraineni eroici care își varsă sângele în apărarea valorilor lumii libere. Ei sunt cei care au murit pe linia frontului", spun semnatarii.

Cât de mult este afectat ajutorul?

Valoarea exactă a ajutorului militar afectat este neclară, dar transferul de arme în valoare de 3,85 miliarde de dolari autorizat de Congres în timpul mandatului lui Biden nu a fost încă alocat de Casa Albă. Niciun nou ajutor militar nu a fost aprobat de la preluarea mandatului de către Trump, în ianuarie.

Congresul SUA a alocat peste 180 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, aproximativ două treimi din această sumă reprezentând asistența militară.

„În primul rând, suspendarea ajutorului american ar putea afecta rachetele de apărare aeriană, muniția HIMARS și artileria”, a scris pe Telegram deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko.

Statele Unite sunt singurul producător de sisteme HIMARS și ATACMS, iar dacă acestea se termină, capacitatea Ucrainei de a lovi mult în spatele liniilor rusești și de a-și păzi pozițiile din spate va fi compromisă.

Ce ar putea pune capăt pauzei în ajutorul militar?

„Ceea ce trebuie să auzim de la președintele Zelenski este că regretă ceea ce s-a întâmplat, că este pregătit să semneze acest acord privind minereurile și că este gata să se angajeze în negocieri de pace”, a declarat Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, pentru Fox News, la 3 martie.

După ce Zelenski a fost citat spunând că sfârșitul războiului este „foarte, foarte departe”, Trump a scris într-o postare pe social media: „Aceasta este cea mai proastă declarație care ar fi putut fi făcută de Zelenski, iar America nu o va mai suporta mult timp!”

În interviul pentru Fox, Vance a spus că ușa rămâne deschisă pentru ucraineni, dar că liderii europeni trebuie să-i spună lui Zelenski că războiul nu poate continua la nesfârșit. Ei recunosc acest lucru în privat, dar în public tind să îl „umfle pe Zelenski, a mai spus vicepreședintele american.

De asemenea, Vance a apărat poziția lui Trump potrivit căreia un interes economic al Washingtonului în viitorul Ucrainei va servi drept garanție de securitate solidă.

„Dacă doriți garanții reale de securitate, dacă doriți să vă asigurați că Vladimir Putin nu va invada din nou Ucraina, cea mai bună garanție de securitate este să le oferiți americanilor un avantaj economic în viitorul Ucrainei”, a spus Vance în interviu.

„Aceasta este o garanție de securitate mult mai bună decât 20.000 de soldați dintr-o țară care nu a mai luptat într-un război de 30 sau 40 de ani”, a adăugat el.

Trump a declarat pe 3 martie că nu crede că acordul privind mineralele a eșuat.

Zelenski a părăsit Casa Albă pe 28 februarie fără a semna un acord care să ofere SUA acces la mineralele rare și resursele naturale ale Ucrainei, așa cum era planificat.

Statele Unite au făcut presiuni asupra lui Zelenski pentru a se alinia eforturilor Washingtonului de a ajunge la un acord care să pună capăt luptelor din Ucraina, în timp ce liderii europeni au încercat să își aroge un rol mai puternic după vizita dezastruoasă a liderului ucrainean la Casa Albă.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te