CA sancționează nouă televiziuni cu amenzi de sute de mii de lei

Consiliul Audiovizualului a monitorizat 15 servicii de televiziune, dintre care cinci posturi nu au respectat cota de produs local.

Consiliul Audiovizualului a sancționat nouă posturi de televiziune pentru încălcarea prevederilor referitoare la programele locale, aplicându-le amenzi în valoare totală de 469 000 de lei.

Totodată, Consiliul a aplicat, în premieră, sancțiunea de suspendare a dreptului de a difuza publicitate posturilor „7 TV”, „PRO TV Chișinău”, „Canal Regional” și „Cinema 1”, ca sancțiune complementară, pentru „abateri repetate” de la cotele de programe locale. Astfel, cele patru posturi au interdicție să difuzeze comunicări comerciale în data de 25 mai, în intervalul de ore 06:00-24:00.

Consiliul Audiovizualului a monitorizat 15 servicii de televiziune, dintre care cinci posturi nu au respectat cota de produs local, patru – cota programelor în limba română, șase – cota de produs difuzat în orele de maximă audiență și șase posturi de televiziune nu au avut suficiente programe în primă difuzare, precizează un comunicat al CA.

Între altele, Consiliul a atenționat furnizorul public de servicii media din autonomia găgăuză, „Găgăuziya Radio Televizionu” că acesta are obligația să transmită programe locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și programe proprii în limba minorității găgăuze. Postul „TV-Găgăuzia” a difuzat, în mod repetat, mai puține programe în limba română, fiind sancționat cu 25 000 de lei.

Abateri de la prevederile referitoare la programele locale au comis și posturile „One TV”, „Star TV”, „TVC 21” și „Agro TV Moldova”. Consiliul Audiovizualului a acordat tuturor furnizorilor sancționați un termen de 60 de zile pentru remedierea deficienților.

Serviciile „Moldova-1”, „Moldova-2”, „Busuioc TV”, „MEGA TV”, „N4”, „WE SPORT TV” au respectat cotele de programe locale în perioada monitorizată.

În ultimele luni, Consiliul Audiovizualului a aplicat amenzi de sute de mii de lei posturilor de televiziune care nu respectă prevederile privind durata minimă a programelor audiovizuale locale stabilite de Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te