Alex Cozer scrie într-un articol pentru cotidianul.md: „Alegerile locale din 20 mai, din Chișinău, au confirmat o temere apărută odată cu instituirea de către Plahotniuc și Dodon a sistemului de vot mixt. Din cele 11 circumscripții pe care le vom avea în cadrul scrutinului parlamentar din toamnă, Ion Ceban s-a impus în nouă. Andrei Năstase a obținut primul loc doar în două circumscripții, cele croite din suburbiile orașului”. Potrivit autorului, „dacă la locale situația poate fi schimbată, Andrei Năstase având șanse la victorie datorită turului II, atunci în parlamentarele din toamnă a doua șansă nu va exista. Un lucru și mai îngrijorător pentru opoziția europeană e că ar pierde categoric chiar în Chișinău, iar asta în condițiile în care capitala furnizează cam 35-40% din totalul voturilor dreptei”.
Your browser doesn’t support HTML5
ZiaruldeGardă.md arată într-o analiză că „fundația „Din Suflet” a primei-doamne „pompează” milioane de lei în acţiuni de promovare a şefului statului, numite şi de caritate, fără a specifica originea resurselor financiare”. În articol sunt enumerați „sponsorii binefacerii prezidenţiale”. Igor Dodon declară că banii vin de la unele aşa-zise fundaţii, cu care organizaţia filantropică a primei-doamne a încheiat acorduri și că „nu e vorba de bani de stat. E vorba de bani din fonduri private”. „Totuşi, preşedintele evită să dea nume şi să declare cine sunt finanțatorii Fundaţiei primei-doamne”, se arată în articol.
Unimedia.info citează dintr-un articol semnat de președintele PDM, Vlad Plahotniuc, pentru publicația New Europe, în care liderul democrat susține între altele că, datorită parteneriatului cu UE, RM a reușit „diminuarea birocrației", „a crescut lupta cu corupția”, „sistemul bancar și-a revenit după o fraudă masivă” și „am adoptat o lege cuprinzătoare de luptă cu știrile false propaganda rusă”. Așa cum a scris Plahotniuc, „Europa are așteptări și speranțe mari pentru Moldova și pe bună dreptate. Progresul nostru în implementarea Acordului de Asociere a demonstrat că, cu un guvern dedicat și o coaliție unită, Moldova are potențialul să fie un lider, nu un leneș. La această etapă crucială, Moldova contează pe sprijinul UE pentru progresarea în cele mai dificile reforme și consolidarea unui viitor european pentru cetățenii noștri”.
Agora.md și alte entități media scriu despre situația jenantă în care s-a pomenit președintele Igor Dodon la Forumul economic de la Sankt Petersburg. Într-o transmisiune în direct a unui post TV din Rusia, președintele moldovean s-a pomenit îndelung ignorat de reporteră care a preferat să-l intervieveze pe președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.
În editorialul său pentru ziarulnational.md Nicolae Negru citează publicația moscovită Kommersant potrivit căreia Putin a ignorat prezența lui Dodon la forumul economic de la Sankt Petersburg, „în pofida faptului că semi-președintele moldav și-a anunțat participarea pe Facebook”. Salutând persoanele oficiale străine, președintele rus nu l-a menționat pe Dodon și nici nu a dorit să se întâlnească cu el, considerând excesivă solicitarea respectivă. „Ca un narcoman politic, Dodon pare să aibă tot mai multă nevoie de drogul Putin, dar efectul acestuia este tot mai slab”, conchide editorialistul.
„Novosti Pridnestrovia” (novostipmr.com) relatează despre întâlnirea pe care Vadim Krasnoselski a avut-o cu membrii Uniunii apărătorilor Transnistriei. Între altele, „apărătorii Transnistriei și-a exprimat temerea că ultimele acorduri, inclusiv cel ce ține de numerele de înmatriculare neutre, ar fi niște cedări din partea Transnistriei”. Krasnoselski a negat și a spus că „principala condiție la soluționarea problemelor ce derivă din agenda negocierilor este păstrarea intereselor Transnistriei, iar în formatul „5+2” acum se discută doar chestiuni cu caracter social-economic și umanitar”. Cu privire la terenurile agricole, Krasnoselski a subliniat că „ce este important e că noi nu dăm pământurile noastre, ci le oferim în arendă agricultorilor moldoveni care au acest drept”.
Radiochisinau.md îl citează pe președintele Dodon care a declarat pentru agenția rusă TASS că solicitarea de retragere a trupelor de pacificatori ruși din regiunea transnistreană nu va avea niciun rezultat și că această cerere este doar o acțiune de PR a guvernării de la Chișinău, înainte de alegerile parlamentare, care vor avea loc în această toamnă. „Este o acțiune de PR. Eu consider că operațiunea de pacificare de pe râul Nistru este una reușită. Această operațiune continuă de 26 de ani și nu trebuie să schimbăm nimic, ea trebuie să continue (...) Nu cred că cererea de a retrage aceste trupe va avea vreun rezultat”, a declarat Igor Dodon.
Timpul.md îl citează pe Dorin Damir, președintele Fighting & Entertainment Association of Moldova (FEA), care susține că cei doi luptători K1 reținuți de poliție ca făcând parte din grupul care, recent, a ucis în bătaie un tânăr, „nu sunt membri nici ai Federației de K1 și nici nu participă la proiectele organizate de Asociația FEA”. Pe rețelele de socializare, însă, sunt prezentate tot mai multe informații despre faptul că Damir, văzut ca un protejat al liderului PDM, Vlad Plahotniuc, nu spune adevărul.