Cadeții Colegiului militar Suvorov din Tiraspol în tabăra ambasadorului rus

Cursanții școlii militare din Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene.

Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pregătit de colegul nostru Victor Eskenasy. Până atunci însă vă invit să ascultați un buletin de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Your browser doesn’t support HTML5

Cadeții Colegiului militar Suvorov din Tiraspol în tabăra ambasadorului rus


În anul 2018 transferurile de valută efectuate de persoanele fizice din străinătate către regiunea transnistreană au crescut considerabil. În primele opt luni ale acestui an statistica din regiune raporta o creștere de 25 la sută, în timp ce în noiembrie creșterea a fost de peste 12 la sută. Un comunicat al Băncii centrale de la Tiraspol anunță că în primele 11 luni ale anului persoanele fizice au transferat în stânga Nistrului 86 milioane de dolari. Aproape 69 la sută din aceste sume provin din Rusia, iar 15 la sută – din țările Uniunii Europene. Printre țările de unde sunt transferați bani către regiunea transnistreană sunt Israelul și Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia, Germania și Ucraina. Sunt în mare parte transferurile locuitorilor din stânga Nistrului care au plecat la muncă în străinătate și care acum trimit bani familiilor și rudelor pentru ca aceștia să-și poată asigura strictul necesar.

Compania de textile de la Tiraspol Tirotex, unul dintre marii plătitori la bugetul regiunii transnistrene, își va prezenta săptămâna aceasta producția la expoziția anuală de textile din Frankfurt, potrivit unui comunicat al companiei. Directorul acesteia, Andrei Mijinski, spune că participarea anuală la această expoziție este o bună oportunitate de a stabili contacte cu noi parteneri din Vest. Tirotex exportă produsele sale în 37 de țări. Chiar dacă la nivel politic administrația de la Tiraspol declară că este orientată către Rusia, la nivel economic majoritatea covârșitoare a exporturilor companiilor transnistrene, aproape 80 la sută, merg pe piețele occidentale, iar UE este principalul partener comercial al regiunii. În 2018 exporturile în UE au crescut, în timp cu exportul către Rusia, care și așa era unul mic, a scăzut cu 2 la sută.

Fabrica de texile Tirotex

Aproape 80 de copii din regiunea transnistreană se odihnesc în timpul vacanței de iarnă în complexul Dnestrovskie Zori, în cadrul unei tabere finanțate de ambasada Rusiei în Republica Moldova. Așa-numita „tabără a ambasadorului rus” se ține al șaselea an consecutiv pentru copiii orfani din școlile internat, dar și pentru cursanții Colegiului militar Suvorov de la Tiraspol și pentru cadeții școlii-internat al așa-numitului minister de interne transnistrean. În ajunul Crăciunului pe stil vechi, pe 6 ianuarie, a fost organizată o serbare la care au participat și reprezentanții ambasadei Rusiei.

Slovacia a preluat președinția anuală rotativă a OSCE, deținută în 2018 de Italia. DPA amintește că ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak a indicat conflictul din Donbas drept tema prioritară a președinției slovace a OSCE. Lajcak ar urma să prezinte detalii pe această temă la 10 ianuarie, la Viena.

La punctul de control din estul Ucrainei Staniția Luhanska, 5 ianuarie 2019

Ucraina a anunțat că în ciuda acordului de încetare a focului din estul țării, un militar a fost omorât și alți doi răniți, într-o confruntare care a avut loc la 1 ianuarie. Potrivit autorităților de la Kiev, militarii ucraineni au ripostat atacului separatiștilor cu lansatoare de grenade și mitraliere, omorând un rebel și rănind alți patru. Ambele părți se acuza de încălcarea acordurilor de încetare a focului. Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei controlează regiunile Donețk și Luhansk și în luptele care durează deja de peste patru ani, au fost omorâți peste 10.300 de oameni. Ultimul acord de încetare a focului între părți a fost convenit pe 29 decembrie, dar punerea lui în aplicare este anevoioasă. Rusia neagă orice implicare în acest conflict.

Și, începând cu 1 ianuarie 2019, în Rusia a intrat în vigoare majorarea vârstei de pensionare – de la 60 la 65 de ani pentru bărbați și de la 55 la 60 de ani pentru femei. Legea stipulează răspunderea penală a angajatorilor pentru concedierea angajaților care au vârsta de pre-pensionare și se majorează la 11 mii de ruble ajutorul de șomaj pentru această categorie de populație. Reforma pensiilor în Rusia a generat proteste importante, dar autoritățile susțin că reforma este una esențială.

Aceasta a fost sinteza principalelor evenimente ale săptămânii trecute, mai multe, în actualitate, găsiți pe pagina noastră de internet la europalibera.org.

Dragi ascultători, îmi iau rămas bun aici de la voi, vă doresc sărbători luminate, un an nou fericit și vă las în compania colegului meu Victor Eskenasy, care v-a pregătit un program muzical special.

***

Cadourile muzicale ale Europei Libere la sfârșit de an.

O emisiune muzicală specială cu participarea, între alții, a lui Bob Dylan, Joan Baez, Charles Brown, Dinah Washington.

Sărbători fericite și La mulți ani, în deschiderea unuia din obișnuitele noastre programe muzicale speciale de sfîrșit de an. De data aceasta în lumea Crăciunului prin intermediul unor soliști foarte populari de folk și jazz, ce și-au cîștigat un loc în sufletul multora în ultimele decenii. Pe mulți dintre ei îi păstrez în discoteca mea, dar toți sînt, cu siguranță, la îndemîna tuturor în era Internetului și a băncilor muzicale pe ftp-uri, așa cum veți putea auzi imediat.

Vă amintiți de celebrul Bob Dylan? Ascultați-l în timp ce vă invită la sărbătoarea nașterii Domnului: Adeste fideles...

Și tot vocea binecunoscută a lui Bob Dylan, care vă felicită cu ocazia Crăciunului: Have yourself a Marry Little Christmas.

Printre vocile de neuitat ale folk-ului, iubită și astăzi, Joan Baez, vă cîntă în continuare un colind și o istorie, ambele și ele de neuitat: The Cherry Tree Carol.

Între vocile blues-ului am ales-o pe cea a lui Charles Brown, urînd... Marry Christmas Baby.

Un blues, în continuare, Good Morning Christmas Blues, dar cu o celebră voce a jazz-ului american: Ella Fitzgerald.

Voci de neuitat, aici de pe un disc menit să vă legene de Crăciun, Swinging Christmas, și istoria Nativității după și cu vocea lui Harry Belafonte - Am auzit clopotele de Crăciun.

Și tot de neuitat este vocea unică a Dinah Washington: Silent Night...

Timpul nu ne îngăduie să ascultăm mai mult, așa că mă văd silit să vă urez Sărbători fericite și un An Nou cu bucurii și sănătate! încheind aici plimbarea muzicală cu vocea și ea specială a lui... Leon Redbone: Christmas Ball Blues.

Aici e Radio Europa Liberă