Călătoria „istorică” a fostului prinț moștenitor iranian în Israel stârnește controverse

Reza Pahlavi, fiul cel mare al ultimului șah al Iranului, participă la un eveniment la muzeul memorial al Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, la 17 aprilie.

Fostul prinț moștenitor al Iranului, Reza Pahlavi, a stârnit controverse după ce a vizitat Israelul, dușmanul de moarte al Teheranului.

Pahlavi, membru al opoziției și exilat de zeci de ani în Statele Unite, a ajuns în Israel pe 17 aprilie. El a purtat discuții cu oficiali de rang înalt, s-a întâlnit cu israelieni de origine iraniană și a participat la ceremonia anuală de comemorare a Holocaustului din Israel.

Pahlavi, în vârstă de 62 de ani, și-a descris vizita în Israel ca pe o șansă de a transmite un „mesaj de prietenie din partea poporului iranian”.

Dar unii iranieni l-au criticat pe Pahlavi pentru că a vizitat o țară care a amenințat că va lansa atacuri militare împotriva Iranului. Fostul membru al familiei regale a fost, de asemenea, criticat pentru că nu a adus în discuție situația dificilă a palestinienilor. Alții s-au întrebat de ce s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, ale cărui încercări controversate de a revizui sistemul judiciar au dus la mari proteste de stradă.

De la Revoluția islamică din 1979, conducerea clericală iraniană a refuzat să recunoască Israelul. Unii lideri de rang înalt au numit Israelul o „tumoare canceroasă” care ar trebui distrusă. De asemenea, Teheranul a fost acuzat că oferă sprijin material grupării militante palestiniene Hamas.

Între timp, Israelul a fost acuzat că a efectuat sabotaje și atacuri cibernetice împotriva siturilor nucleare și militare iraniene și că a asasinat oameni de știință, ingineri și personal militar iranian în ultimii ani.

### Vezi și... ### Iranul acuză Israelul pentru atacul cu dronă de la Isfahan și amenință că se va răzbuna

„O rușine”

Activistul politic Tirdad Bonakdar, cu sediul la Teheran, un critic al establishmentului islamic, a declarat că Pahlavi este liber să viziteze orice țară dorește, dar a întrebat de ce se consideră „reprezentantul poporului iranian”.

Bonakdar l-a criticat, de asemenea, pe Pahlavi pentru că și-a dus „mesajul de pace” în Israel, unde ministrul apărării Benny Gantz a amenințat mai înainte cu acțiuni militare împotriva republicii islamice.

„Acceptarea unei invitații din partea celui mai extremist guvern din istoria Israelului, căruia i se opune majoritatea israelienilor, nu este o onoare, ci o rușine”, a declarat, la rândul său, Ali Afshari, fost lider al studenților stabilit în SUA, care a fost încarcerat în Iran pentru activismul său.

Soția lui Pahlavi, care a fost și ea în Israel, a fost criticată pentru că a sugerat într-o postare pe Instagram că femeile soldat israeliene întruchipează principalul slogan al mișcării de protest din Iran, „Femei, viață și libertate”. Postarea nu mai este disponibilă.

Grupurile de apărare a drepturilor omului au acuzat forțele de securitate israeliene că au bătut, reținut în mod arbitrar și ucis în mod ilegal civili în teritoriile palestiniene ocupate.

„Nimic nu spune susținem libertatea în celebrarea unei armate care a ținut milioane de palestinieni sub ocupație timp de decenii. În timp ce liderii din întreaga lume îl evită pe Netanyahu care duce Israelul pe drumul spre autoritarism, familia Pahlavi văd în vizita făcută o oportunitate pentru ședințe foto", scria pe Twitter Alex Shams, doctorand în antropologie la Universitatea din Chicago.

Reza Pahlavi (dreapta) și ministrul israelian al informațiilor, Gila Gamliel, discută cu reporterii în timpul unei întâlniri la un hotel din Tel Aviv, la 19 aprilie.

Susținătorii lui Pahlavi au spus că această vizită este „istorică", dovedind că Israelul recunoaște „revoluția națională” din Iran, o referire la protestele anti-sistem, și că îl consideră pe fostul prinț moștenitor „liderul” acestora.

Israelul a salutat, de asemenea, călătoria lui Pahlavi, spunând că acesta a fost „cea mai înaltă personalitate iraniană” care a efectuat vreodată o vizită publică în țară.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Naser Kanaani, a încercat să minimalizeze vizita lui Pahlavi. „Nici persoana pe care ați menționat-o, nici călătoria sa, nici locul în care vrea să călătorească nu merită o luare de poziție”, a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă din 17 aprilie.

Nournews, publicație afiliată Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, a încercat să-l ridiculizeze pe Pahlavi, susținând că Israelul nu l-a luat în serios. Publicația a precizat că întâlnirea lui Pahlavi cu Netanyahu, în marja ceremoniei de comemorare a Holocaustului, a avut loc într-un cadru neoficial în care erau vizibile coșuri de gunoi și dozatoare de apă.

O vizibilitate mai mare

Pahlavi, fiul cel mare al fostului șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, cere de mult timp răsturnarea republicii islamice. El și-a intensificat activitățile politice de când protestele naționale împotriva sistemului au izbucnit în Iran în septembrie. Demonstrațiile și protestele care durează de luni de zile au reprezentat cea mai mare amenințare la adresa sistemului clerical din ultimele decenii.

### Vezi și... ### „Culoarea viselor”: un muzeu francez prezintă imagini ale unei lumi dispărute

În ultimele luni, Pahlavi a vizitat o serie de țări din Europa, făcând lobby pe lângă oficiali pentru a izola Republica islamică și pentru a sprijini mișcarea de protest din Iran și opoziția pro-democratică din exil. În martie, Pahlavi și alte câteva personalități ale opoziției, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi și activistul anti-hijab Masih Alinejad, au publicat o cartă pentru crearea unui Iran democratic.

Acest document nu a reușit să obțină însă un sprijin larg în rândul iranienilor, în contextul în care, potrivit unor surse, carta ar cere destrămarea Iranului.