Calea ferată de mare viteză din Franța, sabotată cu puține ore înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice

Pasageri așteptând la Gare Montparnasse din Paris la 26 iulie 2024.

Cu doar câteva ore înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, traficul feroviar de mare viteză către capitala franceză a fost grav perturbat vineri de ceea ce oficialii au descris drept „acțiuni criminale” și „sabotaj”.

Incidentele au paralizat mai multe linii de mare viteză care leagă Parisul de restul Franței și de țările vecine, conform Ministrului Transporturilor, Patrice Vergriete, citat de Associated Press.

La televiziunea BFM, Vergriete a vorbit despre persoane fugind de la locul incendiilor și descoperirea unor dispozitive incendiare. „Totul indică faptul că acestea sunt incendii criminale,” a spus el.

În timp ce autoritățile pariziene se pregăteau pentru o mare paradă de-a lungul râului Sena, în condiții de securitate sporită, s-a relatat despre trei incendii la liniile de cale ferată de mare viteză Atlantique, Nord și Est. Perturbările au afectat în special importanta gară Montparnasse din Paris. Videoclipurile postate pe rețelele sociale arătau sala de așteptare a gării plină de călători.

Prefectura de poliție din Paris „și-a concentrat personalul în gările pariziene” după „atacul masiv” care a paralizat rețeaua de mare viteză TGV, a declarat Laurent Nuñez, șeful poliției din Paris, pentru televiziunea France Info.

Călătoriile către și dinspre Londra pe sub Canalul Mânecii, către Belgia vecină și în întreaga parte de vest, nord și est a Franței au fost afectate de ceea ce compania feroviară națională franceză SNCF a numit o serie de incidente coordonate peste noapte.

Oficialii guvernamentali francezi au condamnat actele, dar au spus că nu există indicii imediate de legătură directă cu Jocurile Olimpice. Poliția națională a declarat că autoritățile investighează incidentele.

Ministra Sportului, Amélie Oudéa-Castera, a spus că autoritățile „evaluează impactul asupra călătorilor, sportivilor și iau măsuri pentru a asigura transportul tuturor delegațiilor la locul competițiilor” de la Jocurile Olimpice. Vorbind la televiziunea BFM, ea a adăugat: „Să joci împotriva Jocurilor înseamnă să joci împotriva Franței, împotriva propriei tale echipe, împotriva țării tale”. Ea nu a precizat cine ar putea fi în spatele „vandalismului”.

Pasagerii de la stația St. Pancras din Londra au fost avertizați să se aștepte la întârzieri de aproximativ o oră pentru călătoriile lor cu Eurostar. Anunțurile din sala de plecări de la terminalul internațional i-au informat pe călătorii care se îndreptau spre Paris că există o problemă cu alimentarea electrică.

Atacul a avut loc pe fondul tensiunilor globale și al măsurilor sporite de securitate, în vreme ce Parisul se pregătea pentru Jocurile Olimpice din 2024. Mulți călători plănuiau să meargă în capitală tocmai la ceremonia de deschidere.

SNCF (societatea națională feroviară franceză) a declarat că nu știe când va fi reluat traficul și că se teme că perturbările vor continua „cel puțin tot weekendul.” SNCF a mai spus că echipele sale sunt deja pe teren pentru a evalua pagubele și a începe reparațiile”. SNCF a sfătuit toți pasagerii să-și amâne călătoria și să nu meargă în stații, precizând în comunicatul său de presă că toate biletele se pot schimba sau rambursa.

Valerie Pecresse, președinta Consiliului regional al regiunii Île-de-France, din jurul Parisului, a spus că 250.000 de călători vor fi afectați astăzi, dar se lucrează intens la planuri alternative de transport public. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te