Camera Reprezentanților de la Washington adoptă un mult așteptat ajutor pentru Ucraina

Susținători ai Ucrainei au participat la o demonstrație de sprijin în apropierea Capitoliului, la Washington, în timp ce membrii Camerei Reprezentanților votau pentru aprobarea ajutoarelor militare externe, care mai includ asistență pentru Israel și Taiwan, 20 aprilie 2024.

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat pe 20 aprilie un mult-așteptat pachet de ajutor militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Votul a fost salutat de către Kiev și aliați, dar criticat de Kremlin.

Legislația care permite armatei americane să trimită urgent în Ucraina echipamente și muniție, precum și să-și completeze stocurile în urma ajutoarelor trimise până acum, a fost adoptată după jumătate de an de dispute între democrați și o parte a republicanilor, în care continuarea sprijinului pentru Ucraina depindea de înțelegeri de politică internă.

La votul de sâmbătă, proiectul de lege privind ajutoarele a fost adoptat cu 311 de voturi la 112. Au votat pentru numai 101 de republicani, iar 112 de republicani dintr-un grup radical apropiat fostului președinte Donald Trump s-au pronunțat împotrivă. Acum, proiectul merge la Senat unde se așteaptă că va fi adoptat fără probleme, pe 23 aprilie, iar apoi urmează a fi promulgată de președintele Joe Biden, care l-a și propus toamna trecută.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat sâmbătă recunoștința pentru votul din Cameră, spunând într-o postare pe X că ajutoarele americane vor „împiedica războiul să se extindă, vor salva mii și mii de vieți și vor ajuta ambele noastre țări să devină mai puternice".

Zelenski a mai spus că este recunoscător ambelor partide și „personal spicherului Mike Johnson” pentru o decizie care „menține istoria pe calea cea bună".

Fiind amenințat cu demiterea de grupul radical al republicanilor, are consideră că prioritară este întărirea securității la granița cu Mexicul, nu ajutarea Ucrainei, spicherul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a opus multă vreme punerii la vot a ajutoarelor. Acum, ele au fost adoptate ca parte a unui pachet, care mai include ajutoare pentru Taiwan-ul îngrijorat de o agresiune din partea Chinei, și pentru Israelul aflat în război în Fâșia Gaza cu gruparea Hamas, desemnată de Statele Unite drept teroristă.

Spicherul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, le vorbește jurnaliștilor după votul pe marginea pachetului de ajutoare pentru Ucraina, Washington, 2o aprilie 2024.

Ajutoare salutate de aliați și criticate de Kremlin

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că ziua votului din Camera Reprezentanților a fost „o zi proastă pentru [președintele rus Vladimir] Putin”.

Kremlinul a comentat votul, spunând că va duce la pierderea mai multor vieți ucrainene, a sugerat că sprijinul militar american ar avea scopul să „îmbogățească” Statele Unite și să „ruineze și mai mult” Ucraina.

La peste doi ani de război la scară largă, în care a opus rezistență agresiunii din partea Rusiei, Kievul se confruntă în ultimele luni cu presiuni enorme atât pe câmpul de luptă din estul țării din cauza deficitului de muniții, cât și în orașele Ucrainei, unde Rusia și-a întețit atacurile cu rachete și drone, cauzând noi pierderi de vieți omenești și daune uriașe infrastructurii energetice și așa deteriorate.

După votul din Cameră, președintele Biden a declarat că pachetele de ajutor „vor oferi sprijin stringent Israelului și Ucrainei ... și vor consolida securitatea și stabilitatea” în regiunea indo-pacifică.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că votul din Statele Unite „trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate și Carta ONU vor continua să sprijine Ucraina și poporul său”.

Un susținător proeminent al ajutorării Ucrainei, premierul polonez Donald Tusk, a spus, comentând votul de la Washington, că este „mai bine târziu decât niciodată”, adăugând: „Sper că nu este prea târziu pentru Ucraina”.

O muncitoare stivuiește proiectile de artilerie M795 de 155 mm în procesul de fabricație la fabrica de muniție din Scranton, Pennsylvania. Pentagonul poate organiza livrările în Ucraina în câteva zile de la aprobarea finală a ajutoarelor.

Din ce constau ajutoarele și unde vor merge

Statele Unite sunt de departe principalul donator militar al Ucrainei, iar ajutorul nou de aproape 61 de miliarde de dolari va ridica la 170 de miliarde suma totală pe care Washingtonul a cheltuit-o până acum, de la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Pachetul conține Ucraina include 23,2 miliarde de dolari pentru a reînnoi stocurile de arme și echipamente militare ale SUA în urma livrărilor în Ucraina. Alte 11,3 miliarde de dolari sunt destinate operațiunilor militare actuale ale SUA în regiune, inclusiv în țările aliate din apropierea Ucrainei, unde Pentagonul instruiește militari ucraineni și menține o prezență militară sporită.

Pachetul mai include ajutoare economice pentru Ucraina și măsuri care vor permite Washingtonului să confiște activele băncii centrale rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina.

Portalul Politico a relatat înaintea votului din Camera Reprezentanților că Pentagonul pregătea deja un pachet cu cele mai necesare muniții și echipamente pentru Ucraina, inclusiv obuze de artilerie și sisteme de apărare aeriană, pentru a fi livrate dacă și când ajutorul este aprobat.

(Pe baza relatărilor RFE/RL, Reuters și AP, editor - Alexandru Eftode)

### Vezi și... ### Statele Unite se gândesc la refacerea Ucrainei cu un ochi și spre R. Moldova