Campania electorală americană: agitată și imprevizibilă

Dezbaterea Kamala Harris - Mike Pence

Alegerile americane intră pe ultima sută de metri.

Dezbaterea de miercuri, între candidații la funcția de vicepreședinte, Kamala Harris și Mike Pence a fost mai calmă și implicit mai relevantă decât Trump-Biden pentru că cel puțin a scos în evidență diferențele dintre candidații celor două partide, chiar dacă aceste diferențe au fost mai vizibile prin absența răspunsurilor la anumite întrebări.

Your browser doesn’t support HTML5

Campania electorală americană: agitată și imprevizibilă

Dar analiștii apreciază că dezbaterea de miercuri nu va modifică probabil echilibrul de forțe, ilustrat de sondaje, care indică avantaj pentru democrați. Săptămâna viitoarea urmă să aibă loc o altă dezbatere între prezidențiabili, dar Trump refuză să participe după ce comisia care le organizează a decis că dezbaterea să fie una virtuală, scenariu pe care președintele îl consideră o pierdere de timp. Comisia a luat hotărârea respectivă din rațiuni de sănătate publică, știut fiind faptul că președintele Trump este în convalescență, după ce a fost infectat cu coronavirus.

### Vezi și... ### SUA: multă tensiune, puține informații

Într-un șir de interviuri, șeful executivului american a părut să forțeze o așa numită „surpriză de octombrie”, expresia intrată în vocabularul politic aici, desemnind un eveniment-surpriză care să încline balanță. Donald Trump o face punând presiune asupra membrilor cabinetului sau, care-i sunt aliați. În poziția cea mai delicată îl pune pe ministrul de justiție, William Barr, a cărui funcție are, de obicei, un grad mai mare de autonomie față de Casă Albă. Barr a demarat o anchetă cu privire la împrejurările care au dus la investigația vizând amestecul Rusiei în alegerile din 2016. Trump îi cere lui Barr să pună sub acuzare persoane implicate în ceea ce caracterizează drept « cel mai mare delict politic din istoria țării nostre », susținând că Barack Obama și Joseph Biden ar fi fost implicați. « Bill Barr trebuie să se miște » - a spus președintele pe care criticii îl învinuiesc că încearcă să se amestece în sistemul de justiție și să-l folosească politic.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump se întoarce la Casa Albă, dar îngrijorările legate de sănătatea sa rămân

De critici nu a scăpat nici secretarul de stat, Mike Pompeo, un alt aliat al președintelui căruia ii cere să facă publice informații noi despre emailurile lui Hillary Clinton, o temă a campaniei din 2016, fostul secretar de stat nemaifiind angajată politic. Departamentul de Stat a făcut de-acum publice acele emailuri, dar președintele a spus « Sunt la Departamentul de Stat, dar Mike Pompeo nu a fost în stare să le găsească și să le facă publice, ceea ce e trist ». Unele dintre cele mai dure critici ale președintelui l-au vizat pe directorul FBI, Christopher Wray, care l-a contrazis pe Trump când acesta a spus că votul prin corespondență duce la fraude masive. « M-a dezamăgit » - a spus șeful executivului, neprecizând dacă are de gând să-l concedieze pe Wray sau nu.

### Vezi și... ### Pot fi alegerile americane amânate?

Mulți analiști cred că în 2016, momentul decisiv, supriza din octombrie a venit cu câteva zile înainte de alegeri, atunci cînd directorul FBI James Comey a anunțat că au fost găsite noi emailuri de pe conturile personale ale lui Hillary Clinton. Se pare că președintele Trump își dorește un moment similar, acum, pentru că nu stă bine în sondaje.