În Statele Unite, campania președintelui Donald Trump a înaintat o nouă plângere în justiție, de data aceasta în statul Michigan, contestând rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, câștigate de democratul Joe Biden. Din 7 noiembrie, când mediile americane l-au declarat pe Biden câștigătorul scrutinului, campania președintelui Trump a lansat o serie de plângeri în justiției legate de corectitudinea votului, fără a aduce până acum dovezi că acesta ar fi fost falsificat sau netransparent.
SUA: de ce anunță presa câștigătorul alegerilor prezidențiale?
Alegerile prezidențiale americane sunt de fapt 51 de alegeri separate, cu reguli diferite. Din 1848, rezultatul alegerilor este anunțat – neoficial – de media americană, începând cu Associated Press, prima care a proclamat victoria unui președinte, înainte ca numărătoarea finală să fie încheiata și rezultatul aprobat oficial. Un proces care durează săptămâni.
Apariția telegrafului a făcut posibil ca mediile să centralizeze rezultatele separate, din fiecare stat și să anunțe victoria unui candidat înainte de votul din Colegiul Electoral.
În anii 60 ai secolului trecut, pe lângă AP, televiziunile naționale au început să numere voturile și să anunțe un candidat, prima dată cu ocazia alegerilor din 1960, când democratul John F.Kennedy l-a înfrânt pe republicanul Richard Nixon.
Tot atunci a avut loc și prima dezbatere electorală, între timp o tradiție a alegerilor americane.
Anul acesta, declararea unui învingător a fost întârziată de numărul excepțional de mare de voturi anticipate, mai ales prin corespondență, la care au recurs americanii, pe fudalul pandemiei de coronavirus. Pe 7 noiembrie, 2020, agenția AP și patru televiziuni naționale au anunțat victoria democratului Joe Biden în fața președintelui Donald Trump.
Între timp, președintele ales Joe Biden continuă procesul de tranziție deși nu are, cum este obișnuit, cooperarea administrației în exercițiu. Mai mult, se relatează că Trump le-a interzis membrilor administrației sale să coopereze în această tranziție cu echipa democrată.
Miercuri, Trump a avut prima ieșire oficială de la înfrângerea în alegeri, când a depus flori la cimitirul militar din Arlington, dar nu a făcut nici o declarație publică. Pe Twitter, a continuat însă să susțină că alegerile au fost înecate într-un „munte de minciuni și necinste”, din nou fără a furniza vreo dovadă.
Între timp, la nivel național, avansul lui Joe Biden a crescut la aproximativ 5 milioane de voturi – ceea ce nu este determinant pentru desemnarea președintelui, pentru că acesta este ales indirect, în Colegiul electoral, care se întrunește în decembrie. Inaugurarea noului președinte va avea loc pe 20 ianuarie.