Canada acordă Republicii Moldova un împrumut de 120 de milioane de dolari

Anunțul despre împrumut a fost făcut la Chișinău în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova de ambasadorul Canadei cu reședința la București, Gavin Buchan.

Canada va oferi Republicii Moldova un sprijin financiar sub formă de împrumut în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni, conform unui acord aprobat de Parlament.

Acordul de facilitate de împrumut a fost încheiat între Ministerul Finanțelor din Republica Moldova și reprezentanții oficiali ai Canadei. Finanțarea va fi acordată prin intermediul agenției „Global Affairs Canada” și a trecut de prima lectură în Parlament, cu sprijinul a 60 de deputați.

Fondurile vor fi folosite pentru susținerea bugetului de stat și vor completa programul Băncii Mondiale „Operațiunea Politica de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”. Aceste resurse vor contribui la întărirea rezilienței gospodăriilor și refugiaților, promovarea unei economii durabile prin dezvoltarea competitivității și a sectorului privat, precum și la sprijinirea tranziției către o economie verde și reziliența climatică.

Anunțul despre acest împrumut a fost făcut inițial de ambasadorul Canadei la Chișinău cu reședința la București, Gavin Buchan în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova.

Împrumutul va fi oferit în două tranșe, cu o perioadă de rambursare de zece ani, dintre care primii trei ani reprezintă o perioadă de grație.

Acordul a fost semnat pe 6 septembrie 2024 și urmează să fie votat în a doua lectură de Parlament pentru ratificare finală.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te