Canada va găzdui o reuniune online a miniștrilor de externe femei cu privire la situația din Iran

Ministrul de Externe al Canadei, Melanie Joly

Canada a anunțat că va găzdui la 20 octombrie o reuniune online a femeilor ministru de externe din întreaga lume pentru a discuta despre tulburările din Iran, care au fost declanșate de moartea unei tinere care se afla în custodia poliției pentru că purta hijabul „în mod necorespunzător”.

Ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a anunțat reuniunea pe 19 octombrie, afirmând că aceasta va oferi ocazia miniștrilor de a asculta „direct” punctul de vedere al femeilor de origine iraniană și de a discuta despre „starea gravă” a drepturilor femeilor și a drepturilor omului în Iran, în contextul protestelor în curs de desfășurare împotriva Teheranului.

„Ne vom reuni pentru a transmite un mesaj clar: regimul iranian trebuie să pună capăt tuturor formelor de violență și persecuție împotriva poporului iranian, inclusiv agresiunilor lor brutale împotriva femeilor în special”, a declarat Joly. „Canada va continua să fie alături de iranienii curajoși care luptă pentru drepturile omului și își apără mamele, surorile, soțiile și fiicele. Drepturile femeilor sunt drepturi ale omului.”

Iranul a fost zguduit de tulburări - una dintre cele mai ample provocări la adresa regimului islamic de la revoluția din 1979 - după moartea (pe 16 septembrie) a Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce se afla în custodia poliției pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Iranului.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran