Cancelarul german Olaf Scholz se întâlnește luni la Washington cu președintele american Joe Biden

Cancelarul german Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz efectuează prima sa vizită în Statele Unite în calitate de șef al guvernului Germaniei, urmând să se întâlnească la Casa Albă cu președintele Joe Biden, pe 7 februarie. Este prima dintr-o serie de călătorii ale lui Scholz, care i-a succedat Angelei Merkel în funcția de cancelar în luna decembrie și încearcă să întărească rolul Germaniei în eforturile diplomatice de a rezolva tensiunile legate de masarea de trupe ruse în apropierea Ucrainei.

Vizita are loc pe fundalul criticilor la adresa noului cancelar german pentru că nu a fost de acord să trimită arme în Ucraina. Înainte de a pleca de la Berlin pe 6 februarie, Scholz a repetat că Germania nu va trimite arme în Ucraina, dar a spus că va fi gata să trimită trupe în statele baltice.

Moscova respinge acuzațiile Occidentului despre faptul că masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei ar sugera pregătiri de invazie.

### Vezi și... ### Consilierul american pentru securitate națională: ne aflăm în fereastra de timp când Rusia poate invada Ucraina

Vorbind la televiziunea ARD, Scholz a spus că Germania de mulți ani nu a livrat arme letale în zonele de criză și nu o poate face acum.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că, deși este adevărat că Germania nu a trimis arme, este al doilea cel mai mare donator al Ucrainei după Statele Unite. Sullivan a mai spus că gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică, construit pentru a dubla capacitățile Rusiei de export direct al gazelor naturale în Germania, va fi una din temele discutate de Biden și Scholz. Oficiali americani și germani au avertizat deja că noua conductă poate fi sistată dacă Rusia invadează Ucraina.

### Vezi și... ### Nord Stream 2 a înființat o filială germană pentru a se conforma legilor locale

Scholz se va întâlni și cu membri ai Congresului american și va acorda un interviu postului de televiziune CNN.