Cancelarul german Olaf Scholz a criticat vehement reprimarea brutală a protestelor declanșate de moartea Mahsei Amini aflată în custodia poliției iraniene a moralității . Scholz și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru o nouă rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Teheranului.
„Vrem să continuăm să intensificăm presiunea asupra Corpului Gardienilor Revoluției [islamice] și asupra conducerii politice", a declarat Scholz într-un videoclip postat pe Twitter la 12 noiembrie.
Se așteaptă ca miniștrii de externe ai Uniunii Europene să convină asupra unor sancțiuni suplimentare atunci când se vor întâlni pe 14 noiembrie.
„Peste 300 de morți, zeci de condamnări la moarte și peste 14.000 de arestări. Până în prezent. Cei care demonstrează împotriva opresiunii din Iran își riscă viața și, adesea, și viețile celor dragi - și se confruntă cu perspectiva torturii și a deceniilor de închisoare”, a spus cancelarul german. „Suntem martorii luptei pentru libertate și dreptate”, a spus Scholz, referindu-se la demonstrațiile naționale din Iran, unde protestatarii scandează : „Femeie, viață, libertate” și „Moarte dictatorului”. „Și mai suntem și martori la modul în care dronele iraniene atacă orașele ucrainene ucigând oameni. Toate acestea sunt complet inacceptabile”, a spus el.
Iranul amenință cu represaliile
Pe 11 noiembrie, Germania și Islanda au solicitat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să organizeze o sesiune de urgență privind Iranul, pentru a discuta deteriorarea situației drepturilor omului în această țară, după opt săptămâni în care protestele antisistem au fost reprimate sângeros.
### Vezi și... ### Liderii UE discută relațiile cu China, ajutorul pentru Kiev și sancțiunile contra IranuluiÎntr-o scrisoare adresată președintelui Consiliului, ambasadorii german și islandez la ONU la Geneva au cerut ca sesiunea să aibă loc pe 24 noiembrie, dacă este posibil, sau într-o altă zi din acea săptămână, a relatat AFP.
Cu o zi înainte, pe 10 noiembrie, oficialii de la Teheran avertizau că criticile germane la adresa represiunii protestelor din țară arată că Berlinul alege confruntarea în locul diplomației.
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, ceruse Uniunii Europene să aplice noi sancțiuni Iranului pentru „represiunea brutală a Teheranului” împotriva protestatarilor antiguvernamentali din mai multe orașe iraniene.
Ziarul Bild Am Sonntag scria pe 9 noiembrie că Annalena Baerbock a afirmat că „cei care bat femei și fete pe stradă, care îi arestează în mod arbitrar pe cei care nu vor altceva decât să trăiască liber și îi condamnă la moarte se află de partea greșită a istoriei”.
Baerbock a declarat, fără a cita persoane anume, că „ne vom asigura că UE va impune interdicții de intrare în UE celor responsabili de această represiune brutală și le va îngheța activele în UE”. „Le spunem oamenilor din Iran: Suntem și rămânem alături de voi”.
Reacționând la declarațiile ministrului german de externe, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat într-un tweet din 10 noiembrie că „atitudinile provocatoare, intervenționiste și lipsite de diplomație ale Berlinului nu arată putere de înțelegere și înțelepciune”.