„Nu dezvălui un secret aici: Reunificarea Germaniei nu este, desigur, finalizată în acest sens nici după 34 de ani”, a declarat Scholz în timpul ceremoniei de Ziua Unității Germane, organizată în acest an în orașul Schwerin, din nord.
Cu toate acestea, el a remarcat că, având în vedere situația de la acea vreme, „am parcurs totuși un drum lung”, relatează dpa.
Nici o țară comparabilă din lume nu s-a confruntat cu o provocare similară Germaniei în ultimele decenii, a spus Scholz. „Și anume provocarea de a aduce împreună două subsocietăți care au fost separate timp de mai mult de patru decenii și organizate în moduri complet diferite - din punct de vedere economic, politic, cultural și mental.”
Vorbind la aceeași ceremonie, prim-ministra landului Pomerania-Mekclenburg, Manuela Schwesig (SPD), a mulțumit în primul rând persoanelor care au manifestat cu curaj în toamna anului 1989, chiar în orașul Schwerin. Ea a vorbit despre cei care „au cerut cu curaj libertatea de exprimare, libertatea de a călători, libertatea presei și alegeri libere și care nu știau „dacă se vor afla la sfârșitul zilei într-o închisoare Stasi”.
Potrivit lui Schwesig, ei au fost cei care, în cele din urmă, au dărâmat granița internă germană cu revoluția lor pașnică și au luptat pentru democrație și libertate pentru generațiile viitoare.
Germanii au trăit în două state vreme de peste patru decenii după cel de-al doilea război mondial, cu soldați aliați pe teritoriul ambelor țări: Republica Federală Germană, țară democratică, membră în structurile euroatlantice, și Republica Democrată Germană, dominată de URSS, parte a blocului comunist din centrul și estul Europei.
La 9 noiembrie 1989 locuitorii Berlinului divizat au luat cu asalt zidul care îi despărțea, iar după încă mai puțin de un an, la 3 octombrie 1990, RDG s-a integrat oficial în statul federal unitar.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te