Cînd se va instala un nou guvern în Germania?

Reichstag-ul de la Berlin

Negocierile propriu zise, privind formarea unei coaliţii conservatori/social-democrate, vor începe, probabil, abia anul viitor

De la fondarea Republicii Federale Germania, în anul 1949, pînă acum, formarea unei alianţe guvernamentale niciodată nu s-a prelungit atît de mult ca în prezent. Au trecut aproape trei luni de la alegerile parlamentare din septembrie şi Germania are în continuare un guvern interimar. Preşedinta Uniunii Creştin-Democrate (CDU), cancelara Angela Merkel, continuă să exercite presiuni asupra Partidului Social-Democrat (SPD) pentru a-l convinge să renunţe la anumite reticenţe şi ezitări în ceea priveşte acceptarea formulei unei mari coaliţii de guvernare. Angela Merkel respinge atît ideea unui guvern minoritar, tolerat în parlament de către social-democraţi, cît şi formula unei „coaliţii de cooperare” pe care au propus-o, mai nou, cîţiva lideri ai potenţialului partener al conservatorilor.

O coaliţie de cooperare ar presupune ca partenerii unei viitoare alianţe să renunţe la numite puncte din programele lor, iar măsuri speciale, controversate, să fie dezbătute exclusiv în Bundestag şi nu în guvern. Pentru Angela Merkel „coaliţia de cooperare” nu este o soluţie acceptabilă. A şi spus-o în faţa presei după consultările avute cu prezidiul Uniunii Creştin-Democrate:

„Succesul unor tratative preliminare înseamnă, din punctul de vedere al Uniunii Creştin-Democrate şi Uniunii Creştin-Sociale, ca ele să ducă la negocieri care se încheie cu formarea unui guvern stabil.”

Socialdemocraţii au renunţat la refuzul lor categoric de a participa la guvernare, dar foarte mulţi nu agrează ideea reeditării unei mari coaliţii.

Faptul că Uniunea Creştin-Socială – bavareză (CSU) încearcă să acrediteze ideea că viitorul guvern de coaliţie va urma linia bavareză a stîrnit un lanţ de reacţii de respingere din partea social-democraţilor ezitanţi.

Alexander Dobrindt, şeful grupului bavarez din Bundestag, a spus într-un interviu radio (DLF) că solicitarea social-democraţilor privind introducerea aşa numitei „asigurări civice”, în nici un caz nu poate fi acceptată:

„Asigurarea civică este o idee din lada de naftalină a social-democraţilor. Noi nu sîntem de acord cu desfiinţarea asigurărilor [de sănătate] private”.

Mulţi analişti politici sînt de părere că negocierile între reprezentanţii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Uniunii Creştin-Sociale – bavareze (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) ar putea să se prelungească pînă-n primăvara anului viitor.

Indiferent, cum se vor termina tratativele între conservatori şi social-democraţi, în 2018 Germania va trebui să aibă un nou guvern.