S-a încheiat înscrierea candidaţilor pentru funcţia de primar în Chişinău şi Bălţi (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Silvia Radu și Ion Ceban in campanie pentru primăria Chișinăului

În primul raport de monitorizare a alegerilor, Asociaţia Promo-LEX a constatat folosirea resurselor administrative, cheltuieli nedeclarate de unii concurenţi şi coruperea alegătorilor.

Pe 20 mai au loc alegeri locale, cele mai urmărite de acum și mai controversate sunt la Chișinău și Bălți. Mai ales că alegerile din capitală sunt percepute de toată lumea, politicieni și votanți, drept un test important pentru alegerile generale, care ar urma să aibă loc în noiembrie.

Dintre cei 13 pretendenți la funcţia de primar al capitalei au fost deja înregistraţi oficial şapte. Ei vor apărea în buletinele de vot în următoarea ordine stabilită prealabil prin tragerea la sorţi: Vasile Costiuc (din partea Partidului Democraţia Acasă), Andrei Năstase (candidatul Partidului Platforma DA, sprijinit de PAS şi PLDM), Alexandr Roşco (din partea Partidului Casa noastră - Moldova), Reghina Apostolova (din partea Partidului Shor), Valeriu Munteanu (din partea PL), Ion Ceban (candidatul socialiștilor), Victor Strătilă (din partea Partidului Verde Ecologist). Cu o zi înainte de încheierea perioadei de înregistrare au depus dosarele pentru a fi înscrişi în cursă încă patru candidaţi. E vorba despre Alexandra Can (din partea Partidului Național Liberal), Andrei Munteanu (din partea Partidului Societăţii Progresiste), Maxim Brăila (din partea Partidului Popular) şi Silvia Radu, candidat independent.

Alexandru Mîţu (din partea Partidul Ruso-Slavean) şi Constantin Codreanu (din partea Partidului Unităţii Naţionale, sprijinit de Partidul Liberal Reformator) au depus actele azi, în ultima zi de înregistrare. Constantin Codreanu şi-a exprimat regretul că unioniştii nu au un candidat comun şi a făcut apel către partidele proeuropene și cele unioniste barem să înceteze orice atacuri reciproce fiindcă din această cearta vor avea de câștigat Dodon și Plahotniuc.

Încercările partidelor pro-europene de a identifica un candidat comun au eșuat. Astfel în cursă participă doi pro-unionişti declaraţi, Constantin Codreanu şi liberalul Valeriu Munteanu, şi încă opt candidaţi pe segmentul de dreapta, pro-european.

Candidaţi de stânga, cu orientare pro-rusească sunt doar trei: Ion Ceban, Reghina Apostolova şi Alexandru Mîţu.

În mediul experților drept favoriți ai cursei sunt declarați Ion Ceban, Silvia Radu şi Andrei Năstase.

Promo-LEX a mai constat un prim caz de discursul instigator la ură din partea unui concurent. E vorba de socialistul Ion Ceban care a atacat verbal unioniştii...

Silvia Radu este singura care a reuşit în mai puţin de o săptămână să adune minim 10 mii de semnături necesare pentru a participa în calitate de candidat independent. Activista Maia Laguta a început şi ea să adune semnături, dar a renunţat în scurt timp spunând că nu-i reuşeşte colectarea numarului necesar de semnaturi de sprijin. Un alt activist civic Sergiu Tofilat a anunţat şi el azi că nu va participa în cursă pentru că a reuşit să adune doar a cincea parte din numărul necesar de semnături. Tofilat şi-a îndemnat susţinătorii să participe activ la alegeri, ca să nu admită ca în turul 2 să ajungă doar candidaţii pe care i-a calificat „supuşi lui Plahotniuc”.

Asociaţia Promo-LEX constată în primul raport de monitorizare a campaniei, publicat azi, că Silvia Radu a „utilizat abuziv” resurse administrative în procesul de colectare a semnăturilor. Şeful misiunii de observare, Pavel Postică, consideră că în general candidații independenți sunt discriminați în raport cu cei sprijiniți de partide, fiind obligaţi să adune un număr de semnături excesiv, fupă părerea expertului:

„Am vrea ca, similar cu alegerile prezidențiale şi cele parlamentare, candidaţii independenți să fie puşi pe picior de egalitate cu cei înaintați de partidele politice şi să colecteze în condiții de egalitate şi echitate semnături.”

Promo-LEX a estimat cheltuieli spre 470 de mii de lei pentru activități cu tentă electorală efectuate de potențialii candidați înainte de înregistrarea acestora. E vorba în special de publicitatea politică stradală. Cel puţin doi candidaţi Ion Ceban și Reghina Apostolova după ce au fost oficial înregistraţi în cursă au cheltuit mii de lei pentru activităţi electorale fără a-i reflecta în contul fondului electoral, spune Postică:

„Este regretabil faptul că noi atestăm astfel de cheltuieli, însă nu vedem pe pagina web a CEC informaţii despre deschiderea fondurilor electorale, dar şi rapoartele financiare corespunzătoare.”

CEC nu a oferit deocamdată explicaţii despre decalajul considerabil a numărului de alegători constat de Promo-LEX, care a comparat datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale...

Promo-LEX a mai constat un prim caz de discursul instigator la ură din partea unui concurent. E vorba de socialistul Ion Ceban care a atacat verbal unioniştii în cadrul unei emisiuni televizate. Un alt candidat, Andrei Năstase a fost vizat de cel puțin două ori în mesaje sexiste, instigatoare la discriminare și violență.

La Bălţi observatorii Promo-LEX au constat cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri electorale. În ambele fiind implicat candidatul desemnat de PSRM, Alexandr Usatîi, care a oferit pungi cu produse alimentare din numele fundației de binefacere „Din suflet” care aparţine soţiei preşedintelui Igor Dodon.

În cursa pentru funcția de primar în Bălţi şi-au depus dosarele opt candidaţi: Arina Spătaru (din partea Platformei Demnitate și Adevăr), Alexandr Usatîi (din partea PSRM), Sergiu Burlacu (din partea Partidului Unității Naționale), Nicolai Grigorișin (din partea formaţiunii Partidul Nostru), Pavel Verejan (din partea Partidului lui Shor), Oleg Topolinițki (de la partidului „Ruso-Slavean”) şi candidaţii independenți Elena Grițco și Boris Marcoci.

Favoriţii cursei ar fi socialistul Alexandr Usatîi şi Nicolai Grigorişin, candidatul fostului primar de Bălţi.

CEC nu a oferit deocamdată explicaţii despre decalajul considerabil a numărului de alegători constat de Promo-LEX, care a comparat datele din Registrul de Stat al Alegătorilor și listele electorale. În Chişinău numărul de alegători a descrescut cu circa o mie, iar în Bălţi se constată o diferență de peste 4 mii de alegători în cele doua baze de date.