Candidații să explice cum vor finanța promisiunile electorale (A.Lupușor/TVR Moldova)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

Partidele clone, spoilerele și trolii sunt prezenți în această campanie electorală și au scopul să rupă voturi de la partidele populare, să creeze confuzie sau să hărțuiască unii candidați, observă comentatorul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. El a explicat că aceste practici fac parte din tehnologiile politice sofisticate, utilizate intens în ultimele campanii electorale: „Practic, începând cu alegerile din 2014, noi în permanență am avut astfel de tehnologii politice. Chiar și în actuala campanie avem spoilere. Este evident că ele nu vor trece în parlament, dar ele pur și simplu vin să rupă din voturile electoratului pe dreapta. Vin să creeze confuzie”, a declarat expertul.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că interesele în jurul acestui scrutin sunt mari atât în rândul „mafiei locale, care a concrescut cu statul”, cât și pe exterior. În opinia sa, de aici și această vânzoleală electorală cu alianțe pe stânga, cu lipsa de unitate pe dreapta, cu partide mai noi sau mai vechi, scoase de la naftalină, ca să încurce și mai tare lucrurile. „Problema cea mare a acestor alegeri, însă, nu e densitatea candidaților, [...] ci riscurile de fraudare a alegerilor”, consideră autorul. Dacă „dreptei” nu i-a ajuns înțelepciunea să facă front comun în alegeri, ar fi bine să își unifice eforturile, cel puțin, în monitorizarea lor, afirmă Grozavu. „Alegerile, fără o supraveghere adecvată în ziua scrutinului, vor deveni un chilipir electoral pentru «stânga»”, conchide autorul.

Despre diasporă scrie Mircea V. Ciobanu într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău. Dincolo de preocupările economice personale, spune el, există diaspora activă, care nu-i indiferentă şi care vrea schimbarea acasă și tocmai asta îi deranjează pe politicienii învechiţi în rele. „Îi enervează pe cei din vechea gardă: ei, moldovenii plecaţi, moldovenii care au văzut lumea, nu ne mai seamănă! Ei refuză să fie docili şi să asculte de indicaţiile ștabilor politici şi administrativi”, consideră autorul. În opinia lui Ciobanu, toate se pot rezolva dacă nu vom fi ipocriți, dacă vom dori să fim și noi altfel, să ne stoarcem ultimele picături de umilință, de mentalitate de sclavi, să nu mai semănăm cu noi cei de ieri.

În campania electorală, toţi concurenţii promit, dar puţini alegători ştiu că multe dintre angajamentele politice nu sunt de competenţa deputaţilor şi nu sunt decât promisiuni populiste, afirmă analistul Adrian Lupușor, citat de TVR Moldova. În opinia sa, în scrutinele electorale din Republica Moldova, politica este centrată mai mult pe atacuri la persoană sau descoperirea aşa-ziselor „schelete din dulap” şi mai puţin pe idei concrete care pot fi puse în practică. Politicienii pun accentul pe agende false, iar programele electorale ale partidelor sunt trecute în plan secund. „Dacă se menționează că se va tăia din corupţie şi vor ajunge banii prin miracol în buget, acest lucru nu este suficient. Este important ca promisiunile care au impact bugetar să vină şi cu explicaţii: cum politicienii urmează să identifice acele resurse”, consideră Lupușor.

Despre noile prețuri la carburanți se scrie într-un articol de pe Mold-Street.com. Astfel, la benzină și motorină prețurile scad, iar la gaz – cresc, se menționează în material. Potrivit estimărilor făcute deja de unii operatori pe piață prețurile la motorină și benzină A95 are putea scădea de azi cu 30-70 de bani pentru un litru, în dependență de operatori, în același timp, gazul lichefiat se va scumpi cu 20-50 de bani pentru un litru scrie Mold-Street. Specialiștii avertizează că valorile stabilite de Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică în baza unei metodologii controversate, elaborate în baza unei legi proaste, ar putea avea ca efect apariția unui deficit de carburanți pe piață, ca urmare a faptului că firmele nu vor fi interesate să vândă carburanți în pierdere, se subliniază în articol.