Mai multe drone explozive au atacat Kievul înainte de răsăritul soarelui luni, în timp ce Moscova își continuă campania de lovituri aeriene în contextul reducerii confruntărilor pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Associated Press.
Într-un semn că Rusia ar putea să caute modalități de a-și întări forțele epuizate, președintele Vladimir Putin a călătorit la Minsk, care în februarie a oferit o rampă de lansare trupelor Kremlinului în invazia din Ucraina.
Atacul cu drone de la Kiev a venit la trei zile după ceea ce autoritățile ucrainene au descris drept unul din cele mai intense atacuri ale rușilor de la începerea invaziei. Începând din octombrie, Moscova bombardează metodic infrastructura vitală a Ucrainei, încercând, și reușind în mare parte, să-i lase pe ucraineni fără apă, electricitate și căldură în timpul iernii.
Bombe de Sfântul Nicolae pe vechi
Rusia a urmat această strategie neabătut, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident și de livrarea de sisteme de apărare anti-aeriană occidentale pentru forțele ucrainene.
Rusia a lansat luni 23 de drone explozive asupra Kievului în timp ce locuitorii orașului încă dormeau, dar forțele ucrainene au doborât 18 dintre ele, a spus pe Telegram administrația capitalei. Nu au fost înregistrate victime, dar oficiul președintelui a anunțat că cel puțin trei civili au fost uciși și alți 11 răniți în alte părți ale Ucrainei în timpul atacurilor rusești din noaptea de duminică spre luni.
### Vezi și... ### Primarul Kievului: Căldura în capitala ucraineană a fost restabilită în totalitateBarajul de drone rusești a cauzat întreruperea alimentării cu curent electric în 11 regiuni centrale și estice ale Ucrainei, incluziv în regiunea capitalei, au spus autoritățile.
Luni în Ucraina se serbează ziua Sfântului Nicolae pe vechi, sărbătoare care marchează începerea sărbătorilor de Crăciun în Ucraina, copiii primind cadouri puse sub pernă.
„Ăsta e felul în care rușii i-au felicitat pe copiii noștri cu prilejul sărbătorii”, a spus pe Telegram Serhii Kruk, șeful Serviciului de Urgență al Ucrainei, atașând poze cu pompieri abia zărindu-se din flăcări la o instalație de infrastructură lovită de bimbardamentele rusești.
„În noaptea în care fiecare așteaptă un miracol, țara teroristă continuă să terorizeze poporul ucrainean pașnic”, a declarat șeful Comisiei ucrainene pentru drepturile omului Dmitro Lubinets.
Zelenski cere din nou Occidentului sisteme de apărare anti-aeriană
Cuvântul „teroare” a fost folosit pentru a descrie atacurile rusești și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut din nou Occidentului să trimită Ucrainei sisteme sofisticate de apărare anti-aeriană.
„Un scut anti-aerian de 100% ar fi una din cele mai de succes măsuri contra agresiunii rusești. Acest scut e necesar chiar acum”, a spus liderul de la Kiev prin legătură video la summit-ul Forței Expediționare Comune din Europa de nord, care a avut loc în Letonia.
Forțele aeriene ucrainene au anunțat pe Telegram că au doborât 30 din cele cel puțin 35 de drone explozive pe care Rusia le-a lansat în din partea de est a Mării Azov spre coasta de sud-est a Ucrainei.
### Vezi și... ### „Avem același dușman”: un militar georgian spune că lupta Ucrainei contra Rusiei e și a țării salePe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării a raportat că apărarea anti-aeriană a Rusiei a doborât patru rachete HARM de fabricație americană deasupra regiunii ruse Belgorod, situată de-a lungul graniței de nord-est a Ucrainei, în apropiere de Harkov. Afirmația locotenent-colonelului Igor Konașenkov nu a putut fi confirmată din surse independente.
Statele Unite au livrat Ucrainei rachete HARM, care sunt lansate din avioane de luptă cu intenția de a distruge instalațiile radar ale inamicului.
Cam 14.000 de persoane din Belgorod au fost lăsate fără electricitate luni ca rezultat al bombardamentelor ucrainene, a spus pe telegram guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov.
Ce caută Vladimir Putin la Minsk
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a sosit luni la Minsk, în Belarus, pentru convorbiri cu liderul autoritar al acestei țări, Aleksandr Lukașenka, cel care a permis forțelor ruse să folosească teritoriul țării sale la invadarea Ucrainei în februarie, și are legături militare apropiate cu Moscova.
E una din rarele călătorii la Minsk ale lui Putin, care de obicei îl primește pe Lukașenka la Kremlin. Se crede că Bielorusia are în stoc armament din era sovietică ce i-ar putea folosi Moscovei, în timp ce Lukașenka are nevoie de ajutorul Rusiei pentru economia suferindă a țării sale.
### Vezi și... ### Putin face prima vizită după 2020 în Belarus pentru a se vedea cu LukașenkoAnaliștii, notează Associated Press, spun că e posibil ca Kremlinul să caute din nou sprijin militar belarus pentru războiul său din Ucraina.
Dar anotimpul rece și resursele slăbite ale Rusiei fac puțin probabil un atac major al rușilor, potrivit think tank-ului de la Washington Institute for the Study of War.
„Chiar dacă e întărită cu elemente ale forțelor armate bieloruse, e puțin probabil ca armata rusă să fie capabilă să pregătească și să lanseze o ofensivă mecanizată eficientă pe scară largă în următoarele luni”, se spune în analiza de la Institute for the Study of War, citată de Associated Press, analiză care ajunge la concluzia că „e puțin probabil ca Lukașenka să pună la dispoziție armata bielorusă (care trebuie și ea re-echipată) pentru invazia din Ucraina”.
Zaharova: Statele Unite calcă pe un teren minat
Între timp, nave de război din flota rusă de la Oceanul Pacific au ieșit în larg luni, pentru a lua parte la exerciții militare navale comune cu China, manevre care subliniază continuarea cooperării militare din ce în ce mai intense dintre Moscova și Pekin, ambele aflate în relații tensionate cu Washingtonul.
Iar purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova e citată de Associated Press cu declarația că Statele Unite calcă pe un teren minat implicându-se în războiul din Ucraina.
„Această politică periculoasă și neprevăzătoare a pus Statele Unite și Rusia în pragul unei confruntări directe”, a spus Zaharova luni. „Moscova îi cere administrației lui Joe Biden să evalueze cu sobrietate situația și să se abțină de la escaladări periculoase”.