Caricaturistul suedez Lars Vilks, care l-a desenat pe profetul Mohamed, a murit într-un accident de circulație

Lars Vilks. Poză făcută pe 11 martie 2010

Artistul suedez Lars Vilks, care a spus că „lumea” a creat de fapt controversa în jurul caricaturii lui reprezentându-l pe profetul Mohamed ca pe un câine în 2007, a murit într-un accident de circulație.

Vilks și doi polițiști care îl păzeau au fost uciși pe 3 octombrie, când mașina de poliție în care se aflau a intrat pe contrasens, izbindu-se de un camion, în sudul Suediei. Vilks, în vârstă de 75 de ani, trăia sub paza poliției de când a primit amenințări cu moartea datorită caricaturii, tipărită de un ziar suedez alături de un editorial care apăra libertatea de exprimare.

Într-un interviu din 2012, artistul a declarat pentru Europa Liberă că, în esență, s-a aflat în „arest la domiciliu”. „Într-un fel, restul lumii a creat aceasta (controversa), nu interesul meu arzător [pentru Islam]”, a spus el. „M-am angajat în problema [libertății de exprimare versus religie], așa că, într-un anumit sens, așa am ajuns aici.”

Vilks era în general necunoscut în afara Suediei până când a fost publicat desenul cu Mahomed. Câinii sunt considerați „necurați” de către musulmanii conservatori, iar legea islamică se opune în general portretizării profetului.

Gruparea extremistă Al-Qaeda a pus o recompensă pe capul lui Vilks, după care a avut loc o tentativă de incendiere a casei sale, iar o femeie din Statele Unite a fost găsită vinovată de a fi plănuit uciderea lui.

El a participat, de asemenea, la un seminar despre libertatea de expresie, în Danemarca, la care un individ înarmat a ucis un regizor de film danez și a rănit trei ofițeri de poliție. S-a spus că ținta reală ar fi fost Vilks.