Carles Puigdemont, fost lider catalan, se întoarce în Spania după aproape 7 ani de auto-exil. Apoi dispare din nou

Puigdemont (în centru, cu cravată) sosind la un miting al suporterilor săi la Barcelona, pe 8 august 2024.

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, care a fugit din Spania după organizarea unui referendum ilegal pentru independența regiunii sale bogate în urmă cu aproape șapte ani, s-a întors în țară joi, în ciuda unui mandat de arestare în vigoare.

Puigdemont a apărut brusc joi la Barcelona după ce a stat ani de-a rândul în Belgia. A fost văzut la un miting al suporterilor săi, ținând un mic discurs și primind ovații, înainte să dispară din nou ca să nu poată fi arestat.

El se confruntă cu acuzații de deturnare de fonduri în campania lui de a separa Catalonia de restul Spaniei.

Associated Press amintește că Puigdemont și-a dedicat cariera creării unei noi țări în nord-estul Spaniei — o luptă care durează de zeci de ani. Abordarea sa în general inflexibilă a dus la conflicte politice atât cu alte partide separatiste, cât și cu guvernul central al Spaniei.

Puigdemont a apărut joi într-un parc central din Barcelona, unde câteva mii de susținători separatiști, care s-au adunat în așteptarea sosirii sale, fluturau steaguri catalane. El a ridicat pumnul în aer în semn de triumf, în aplauzele mulțimii.

„Unii s-au bucurat că azi voi fi arestat”, a spus el, după care a dispărut în spatele platformei de pe care vorbea.

Evenimentul a fost organizat de partidul său politic Împreună pentru Catalonia (Junts), cu câteva ore înainte ca un nou guvern regional să preia funcția într-o clădire administrativă din apropiere,

Poliția locală a făcut un cordon de securitate în jurul unei secțiuni a parcului unde se află clădirea parlamentului Cataloniei, protejată de ziduri. Puigdemont s-a îndreptat apoi spre clădire, urmat de mulțimi de susținători.

Puigdemont anunțase deja în mod public că se întoarce în Spania, deși nu dăduse detalii despre călătorie.

Prezența lui Puigdemont în Spania ar putea să genereze noi tensiuni politice legate de problema latentă a independenței catalane. Tentativa eșuată de secesiune a declanșat o criză constituțională prelungită.

Un proiect de lege de amnistie controversat, elaborat de guvernul spaniol de coaliție condus de socialiști, ar putea teoretic să-l exonereze pe Puigdemont, ca și pe sute de alți susținători ai independenței catalane, de orice infracțiune legată de scrutinul ilegal din 2017.

Dar proiectul de lege, aprobat de parlamentul Spaniei la începutul acestui an, este contestat de Curtea Supremă, și nu este limpede ce infracțiuni vor fi amnistiate. Puigdemont ar putea fi plasat inițial în detenție preventivă, dacă va fi arestat.

Întoarcerea fostului lider catalan riscă să complice un acord negociat în sfârșit, după luni de blocaj, între Partidul Socialist Catalan (PSC) al lui Salvador Illa și celălalt partid principal separatist catalan și de stânga, Esquerra Republicana (ERC).

Acel acord îi asigura lui Illa suficient sprijin în legislativul catalan pentru a deveni, într-un vot promovat pentru joi, noul președinte regional. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te