Oricâte cărţi a scris spaniola Carmen Martin Gaite (1925 – 2000), se simte că Regina-Zăpezilor, Art, 2012, o defineşte într-un mod aparte, de vreme ce-a lucrat la ea, cu intermitenţe, din 1974 până pe 1 mai 1994, iar dedicaţia sună chiar aşa: „Pentru Hans Christian Andersen, fără colaborarea căruia această carte n-ar fi fost niciodată scrisă. Şi în amintirea fiicei mele, pentru entuziasmul cu care încuraja această colaborare”.
Your browser doesn’t support HTML5
„Unii se nasc cu stea în frunte, alţii văd numai stele verzi…”, atât că prima n-o exclude pe a doua, cum e şi cazul tânărului de 30 de ani Leonardo Villalba, care abia ieşit din închisoare pentru probleme cu droguri, află de moartea părinţilor săi într-un accident, şi astfel se pomeneşte singurul moştenitor al unei averi considerabile. Dar abia scormonind prin corespondenţa rămasă de la tatăl său – „…e prea târziu ca să mai dăm cărţile pe faţă şi să recuperăm astfel treizeci de ani de greşeli”, citeşte la un moment dat într-o scrisoare către o misterioasă Casilda, şi tot acolo, spre final, după ce dă de numele său: „Voi doi sunteţi de un soi deosebit. Faceţi parte din acel grup de fiinţe privilegiate şi superioare pentru care singurătatea e o eliberare, nu o pedeapsă” – începe să-şi revadă cu alţi ochii viaţa, ţesută şi din poveştile bunicii, el ajungând să se identifice cu Kay din Crăiasa-Zăpezii (şi pe mama sa, Gertrude, cu Regina-Zăpezilor), iar descoperirile se ţin lanţ.
De unde să ştie el că este „fiul iubitului din tinereţe” a Casildei – tot ea, Casilda Iriarte, autoare a trei cărţi de poeme şi a unui volum de eseuri, Vertigo –, şi abia întâlnindu-se faţă către faţă – „Leonardo nu-şi putea crede ochilor. Căci îşi vedea propriul chip (…) era ca şi cum s-ar fi privit în oglindă” –, la capătul a 30 de ani şi 350 de pagini, i se dezvăluie adevărul, iar ceea ce aude din gura femeii nu face decât să-i confirme ceea ce ochii au ştiut din prima clipă: „…am făcut odată un legământ cu tatăl tău. Ne-am promis unul altuia să avem întotdeauna un secret care să ne unească, chiar dacă viaţa va reuşi să ne despartă”. Secretul este chiar el, Leonardo Villalba, pe care plânsul – „Să plângi înseamnă să dai drumul la ape. Copiii plâng întotdeauna când se nasc” – îl readuce, abia la 30 de ani, în braţele mamei sale biologice: „Iată că ai sosit în sfârşit, ce mult timp ţi-a trebuit. Sărută-mă…”
Magistral scris, romanul trebuie citit şi pentru ceea ce Barthes – printre altele, autor al unui sfâşietor Jurnal de doliu – numea „plăcerea textului”. 9 decembrie ’19