Casa Albă: Comentariile președintelui Braziliei copiază propaganda Rusiei și a Chinei

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva (fotografie de arhivă)

Casa Albă a criticat dur Brazilia după ce președintele acesteia a acuzat Statele Unite că încurajează războiul din Ucraina, spunând că „repetă propaganda rusă și chineză fără să se uite la fapte”.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a afirmat pe 17 aprilie că comentariile lui Luiz Inacio Lula da Silva din weekend, în timpul călătoriei acestuia în China și Abu Dhabi, au fost „pur și simplu greșite”.

Kirby a făcut aceste comentarii în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat capitala braziliană și și-a exprimat recunoștința pentru intenția Braziliei de a face presiuni pentru încetarea ostilităților din Ucraina.

### Vezi și... ### Brazilia – China sau clubul „pacificatorilor” în războiul din Ucraina

Lavrov a declarat reporterilor într-o conferință de presă că Occidentul s-a angajat într-o „luptă dură” pentru a-și menține dominația în afacerile mondiale, inclusiv în economie și geopolitică. „În ceea ce privește procesul din Ucraina, suntem recunoscători prietenilor noștri brazilieni pentru înțelegerea excelentă a modului în care a fost generată această situație. Le suntem recunoscători acestora pentru că se străduiesc să contribuie la găsirea unor modalități de soluționare", a adăugat Lavrov.

El a făcut aceste declarații după întâlnirea cu ministrul brazilian de externe Mauro Vieira, care le-a spus reporterilor că Rusia furnizează un sfert din importurile de îngrășăminte ale țării sud-americane și că el și Lavrov au discutat măsuri pentru a garanta aprovizionarea.

### Vezi și... ### Majoritatea țărilor G20 condamnă războiului Rusiei în Ucraina (proiect de declarație finală)

De asemenea, el a reafirmat punctul de vedere oficial al Braziliei că sancțiunile împotriva Rusiei au avut un impact negativ asupra economiei globale, în special în cazul statelor în curs de dezvoltare, și că Brazilia susține o încetare imediată a focului în Ucraina.

Lula a refuzat să furnizeze arme Ucrainei, afirmând că acest lucru ar însemna intrarea în război. Liderul brazilian spune că urmărește pacea prin medierea unui club de națiuni între care se află Brazilia și China, o abordare care a înfuriat atât Kievul, cât și Occidentul. Lula le-a spus reporterilor pe 16 aprilie, la Abu Dhabi, că două țări - atât Rusia, cât și Ucraina - au decis să intre în război. Acest comentariu a venit la o zi după ce a declarat, în timpul unei călătorii în China, că SUA trebuie să înceteze să mai "stimuleze" continuarea luptelor și să înceapă să discute despre pace.

La începutul acestei luni, el a sugerat că Ucraina ar putea ceda Crimeea pentru a pune capăt războiului. Ucraina a respins propunerea.