John Kirby, coordonator de comunicații strategice pentru Consiliul Național de Securitate al SUA, a declarat că incidentele arată pericolul pe care Rusia îl prezintă pentru țările europene.
UAV-urile rusești nu numai că au trecut granițele statelor membre NATO, ci s-au prăbușit pe teritoriul lor.
„Aceasta nu este, din păcate, o evoluție nouă, așa cum s-a întâmplat în timpul războiului din Ucraina, unde fragmente de rachete sau fragmente de drone sunt uneori prinse în luptă și aterizează într-o națiune învecinată”, a spus luni Kirby.
SUA monitorizează îndeaproape evoluțiile și sunt în contact strâns cu aliații și partenerii în această problemă.
„Asta subliniază pericolul pe care războiul domnului Putin din Ucraina îl reprezintă acum pentru întregul continent european și faptul că peisajul securității s-a schimbat (...) motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra”, a mai spus Kirby.
În timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei, în noaptea de 7 spre 8 septembrie, dronele au intrat în spațiul aerian românesc. Letonia a spus apoi că drone rusești au intrat și în spațiul său aerian.
- Te-ar putea interesa și: Letonia și România raportează pătrunderi de drone rusești. Cea din Letonia avea explozibili
Președintele Edgars Rinkēvičs a declarat că drona a zburat mai întâi pe teritoriul Belarusului, unde și-a schimbat apoi cursul către Letonia.
Opoziția din România a criticat guvernul, cerând Parlamentului să adopte o lege care să permită doborârea dronelor rusești.
Echipe ale Ministerului Apărării Naționale (MApN), cu specialiști ai Serviciul Român de Informații (SRI) și din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au ridicat duminică, 8 septembrie, fragmente ale unei drone de origine rusească din Periprava, localitate cu 200 de oameni, din județul Tulcea.
Fragmentele de dronă au fost ridicate după mai multe acțiuni de căutare făcute duminică, 8 septembrie, în urma atacurilor rusești din noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.
Ministerul Apărării mai spune că cercetările vor fi continuate în perioada următoare și în zona localității Caraorman, din același județ, aflată la 38 de kilometri de Periprava, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.
Ambele zone de impact se află în spații mlăștinoase, fără ca elemente de infrastructură să fi fost afectate, spune MApN.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te