Casa Albă: Joe Biden a avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina în februarie

Imagine de arhivă

Președintele american Joe Biden a avertizat că există o „posibilitate distinctă” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, a spus Casa Albă. Între timp, Rusia spune că vede „puține teren pentru optimism” în rezolvarea crizei, după ce Statele Unite au respins principalele cereri ale Rusiei.

Acumularea a zeci de mii de trupe ruse la granițele Ucrainei în ultimele săptămâni a aprins temeri de o invazie. Rusia neagă că plănuiește un atac.

Președintele Statelor Unite a făcut aceste comentarii într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi.

„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Emily Horne.

Domnul Zelensky a spus că „au discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”.

Citând surse anonime, publicația online de politică americană Axios sugerase că cei doi nu ar fi de acord cu privire la cât de iminentă era amenințarea. Unii experți militari sugerează că Rusia ar putea aștepta ca terenul din Ucraina să înghețe pentru a se putea deplasa cu echipamente grele.

O altă convorbire telefonică importantă este dintre președintele francez Emmanuel Macron și omologil său rus rusul Vladimir Putin, programată pentru vineri

Dacă Rusia ar invada Ucraina, nu ar fi prima dată. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. De asemenea, îi sprijină pe rebelii care au ocupat mari zone din regiunea de est Donbas la scurt timp după aceea, aproximativ 14.000 de oameni fiind uciși în confruntările armate dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși sprijiniți de Moscova.