Președintele american Joe Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc în Statele Unite afirmând că este o „lovitură puternică” pentru războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
Într-un discurs ținut la Casa Albă pe 8 martie, Biden și-a avertizat de asemenea concetățenii că „apărarea libertății va costa”.
„Este posibil ca Rusia să continue avansul cu un preț oribil, dar acest lucru este deja clar - Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”, a mai spus Biden. „Putin poate fi capabil să ia un oraș, dar nu va putea niciodată să țină țara”.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat de mai multe ori Occidentul să renunțe la importurile de energie din Rusia, principala sursă de venit a Moscovei.
Aproximativ 8% din importurile de petrol în Statele Unite provin din Rusia, dar Statele Unite nu importă gaze naturale rusești. Anterior, Biden a ezitat să impună sancțiuni împotriva sectorului energetic rusesc, spunând că nu vrea să afecteze consumatorii americani cu o măsură care ar declanșa probabil costuri mai mari la carburanți.
Șeful administrației americane a mai declarat că partenerii europeni ai Washingtonului ar putea să nu adopte restricții similare în acest moment. Europa importă aproximativ 25% din necesarul său de petrol din Rusia. Aproximativ o treime din consumul de gaze naturale al Europei este asigurată din livrările rusești.
După Statele Unite, și Marea Britanie ar fi gata să interzică importurile de petrol rusesc. Ministrul britanic al energiei Kwasi Kwarteng a declarat că Marea Britanie va înceta să mai importe petrol și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022. Măsura ar urma să fie aplicată treptat, pentru a nu provoca panică pe piața de combustibil, într-un moment în care prețurile la energie sunt în creștere. În același timp, Londra nu va interzice importurile de gaz rusesc, dar acest lucru este încă în discuție în cadrul guvernului.