Casa Albă: Statele Unite condamnă ferm noile atacuri rusești din Ucraina

Bloc de locuințe la Kiev bombardat de ruși, 15 noiembrie 2022

Noul val de atacuri cu rachete ale Rusiei din Ucraina vor spori îngrijorarea țărilor din G20 cu privire la impactul acestui război asupra întregii lumi, a declarat marți Casa Albă, relatează agenția France Presse.

Casa Albă: „Vom sta alături de Ucraina cât va fi nevoie”

„Statele Unite condamnă ferm ultimele atacuri cu rachete al Rusiei contra Ucrainei, care par să fi lovit clădiri rezidențiale din Kiev și alte locații din toată țara”, a declarat consilierul pe probleme de siguranță națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. El a adăugat că în timp ce liderii statelor G20 discută la Bali, în Indonezia, repercusiunile pe plan global ale războiului, Rusia încearcă din nou să distrugă infrastructura civilă a Ucrainei. „Aceste lovituri rusești nu fac decât să adâncească temerile G20 cu privire la impactul destabilizator al războiului lui Putin” a afirmat Jake Sullivan într-o declarație dată publicității marți.

Statele Unite vor continua să dea Ucrainei tot ce are nevoie pentru a se apăra.

Atacurile a ceea ce Ucraina spune că au fost aproximativ 100 de rachete au avut ca țintă rețeaua energetică a țării, provocând oprirea aprovizionării cu electricitate în prag de iarnă, și au venit într-un moment când liderii G20 discută impactul războiului asupra economiei globale, ducând la explozia prețurilor la alimente și energie în toată lumea, și sporind temerile legate de amenințările Moscovei că va folosi arme nucleare tactice în acest conflict. „Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor continua să dea Ucrainei totce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme defensive aeriene”, a spus Sullivan, adăugând o frază de acum consacrată în cancelariile occidentale: „vom sta alături de Ucraina cât va fi nevoie”.

Zelenski: „Vom supraviețui!”

Rusia a bombardat marți orașe și instalații energetice din Ucraina, ucigând cel puțin o persoană și generând oprirea masivă a aprovizionării cu electricitate în toată țara, în ceea ce Kievul spune că a fost cel mai puternic val de atacuri de rachete din cele aproape nouă luni de război.

Au fost vizate capitala Kiev, și orașele Liov și Rivne din vestul țării, Harkov în nord-est, Krivoi Rog și Poltava în centrul Ucrainei, Odesa și Nikolaev în sud și Jitomir în nord.

Într-un mesaj video postat online, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe concetățenii săi că e posibil să urmeze noi atacuri, adăugând: „Lucrăm, vom repara totul, vom supraviețui”.

Primarul capitalei Kiev a spus că jumătate din oraș a rămas fără electricitate, potrivit primarului din Liov a anunțat că 80% din localitate nu are electricitate, deci iluminatul, apa și încălzirea sunt oprite, iar autoritățile din Viniția, centrul Ucrainei, au fost sfătuite să facă provizii de apă, după ce o stație de pompare a fost avariată de bombardamentele rusești.

Kuleba: „Asta e ce are de spus Rusia despre tratativele de pace”

„Este cel mai masiv bombardament contra sistemului energetic de la declanșarea războiului”, a spus ministrul ucrainean al Economiei, German Galușcenko, în timp ce purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iuri Ignat a spus că mai mult de 100 de rachete rusești au fost lansate contra Ucrainei, depășind ca număr cele 84 trase pe 10 octombrie, în cela mai masiv bombardament rusesc, la acea oră, de la ănceperea războiului.

### Vezi și... ### Majoritatea țărilor G20 condamnă războiului Rusiei în Ucraina (proiect de declarație finală)

Atacul rusesc de marți a venit la câteva zile după recucerirea orașului strategic Herson din sudul Ucrainei, în urma retragerii armatei ruse de acolo, și a coincis cu summit-ul G20 din Indonezia, dominat de discuții asupra războiului din Ucraina.

„Asta e ce are de spus Rusia despre tratativele de pace”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. „Încetați să mai cereți Ucrainei să accepte ultimatumurile rusești! Această teroare poate fi oprită numai cu puterea armelor și principiilor noastre”, a mai spus șeful dimplomației ucrainene