Casa din Predeal a lui Boris Gîlcă, percheziționată de DNA România | Stoianoglo va contesta decretul prin care a fost eliberat din funcție

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Procurorii Direcția Națională Anticorupție (DNA) au făcut marți percheziții în Predeal, județul Brașov, la o casă aflată în proprietatea lui Gîlcă Boris și Rotaru Felicia, cetățeni ai Republicii Moldova, în cadrul unei anchete deschise la solicitarea Consiliului Național de Anticorupție (CNA) din Republica Moldova, au declarat pentru G4Media surse judiciare, scrie radiochisinau.md. Dosarul vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.
  • La Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău au fost depuse 14 cereri pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de primar general al mun. Chișinău, informează Moldpres. 12 dintre acestea sunt din partea partidelor politice, una din partea unui bloc electoral și o cerere de eliberare a listelor de subscripție pentru un potențial candidat independent. La funcția de consilier în consiliile municipale Chișinău, Bălți și cele raionale au fost depuse, în total, 191 de dosare. Dintre acestea, 172 de cereri au fost recepționate din partea partidelor politice/bloc electoral, iar 19 din partea candidaților independenți.
  • Ziarul de Gardă transmite că decretul semnat de președinta Maia Sandu prin care Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general va fi contestat în instanța de judecată. „Dacă dispunem de acest drept, desigur că o să-l contestăm (…). Am discutat cu domnul Stoianoglo și dânsul zicea că o să-l contestăm”, a declarat Vasile Gafton, unul dintre avocații lui Stoianoglo.
  • Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat cu 8 000 de lei postul de televiziune ORIZONT TV, informează anticoruptie.md. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 22 septembrie. Postul de televiziune a prezentat informații neverificate în știri. Amenda a fost completată și cu o avertizare publică, deoarece nu a asigurat exactitatea, corectitudinea și echilibrul diferitor opinii.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea unica.md despre interpretul Anatol Bivol, care după mai bine de 40 de ani de carieră muzicală afirmă că „trăim doar din pensia soției. Nu mă simt bine că nu am niciun bănuț în buzunar!”. Potrivit publicației, artistul nu a vrut să se plângă, ci doar a povestit adevărul trist despre zilele pe care ajung să le ducă oamenii de artă după o viață dedicată scenei.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților o galerie foto postată de moldova.org „Aceasta e țara noastră”, un este un proiect realizat prin intermediul Inteligenței Artificiale de artistul @ze_nuz. Imaginile arată momente intime ale familiilor din Ucraina care nu ar fi renunțat la rutina zilnică a micului dejun, în ciuda distrugerii care se întâmplă în jurul lor, invazia Rusiei în Ucraina, care durează deja de aproape 2 ani.