Casa Regală a României a făcut o donație de carte USM | S-a ieftinit curentul electric

Donația de carte din partea Casei Regale a României a avut loc în Aula Regina Maria de la Universitatea de Stat din Moldova.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.
  • Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, și Alteța Sa Regală, Principele Radu, au făcut o donație de carte Universității de Stat din Moldova (USM), în cadrul vizitei pe care o efectuează în Republica Moldova, scrie Jurnal.md, citând Agerpres. Cele aproximativ 500 de volume oferite USM provin din biblioteca regală de la Săvârșin și au un conținut divers, de la istorie și literatură până la științe politice și relații internaționale.
  • TVR Moldova informează că inflația este în descreștere în Republica Moldova, potrivit celui de-al patrulea raport al inflației, prezentat de guvernatorului Băncii Naționale pe 14 noiembrie. În octombrie, indicele inflației a intrat în intervalul de variație țintit de BNM și a atins valoarea de 6.3%. Octavian Armașu precizează că inflația a continuat să scadă pe tot parcursul anului, iar dinamica a fost influențată de deciziile de politică monetară anterioare, cererea internă modestă, aprecierea ratei de schimb, diminuarea tarifelor la energia electrică și gaz.
  • Începând cu 14 noiembrie, consumatorii din Republica Moldova vor plăti mai puțin pentru energia electrică. Decizia de vineri, 10 noiembrie, a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind micșorarea tarifelor a fost publicată în Monitorul Oficial, notează Moldova 1. Astfel, clienții Premier Energy vor achita 2 lei și 39 de bani pentru un kilowatt oră, iar gospodăriile din nordul țării, deservite de „Furnizare Energie Electrică Nord”, vor achita 2 lei și 88 de bani, deși compania a solicitat 2 lei și 90 de bani.
  • Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că auditul datoriilor istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu concernul rusesc. Reacția vine în contextul în care în cadrul ședinței Consiliului de observatori al Moldovagaz, auditul nu a fost aprobat, transmite IPN. Parlicov a menționat că va propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor prezentate de guvernul de la Chișinău sau va aștepta propuneri alternative din partea Gazprom.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes sporit din partea internauților se bucură postarea Unica.md despre un fenomen natural rar întâlnit în luna noiembrie. Este vorba despre un curcubeu surprins în satul Corjeuți, raionul Briceni.
  • Pe Instagram, este populară postarea jurnaliștilor de la TV8 despre interzicerea aplicației TikTok în Nepal, după ce state precum SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă au blocat deja utilizarea acesteia pe dispozitivele guvernamentale. Conducerea din Nepal și-a motivat decizia prin faptul că TikTok perturbă „armonia socială” din țară.