Cât au costat deplasările Maiei Sandu în 2023 | Sistemele anti-dronă deținute de Poliția de Frontieră

Maia Sandu in New York

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Din ianuarie și până în decembrie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat 21 de deplasări de serviciu peste hotarele R. Moldova, potrivit jurnaliștilor de la agora.md. Pentru acestea, din buget, au fost cheltuiți circa jumătate de milion de lei. Alte 41 de deplasări au fost realizate de personalul aparatului prezidențial. Astfel, în total, pentru vizitele în străinătate ale angajaților Președinției au fost cheltuiți 825.300 lei, în timp ce bugetul prevedea 700.000 lei.
  • Poliția de Frontieră a R. Moldova dispune de sisteme anti-dronă care pot doborî aparate militare zburătoare de dimensiuni mici, ce amenință securitatea țării, dar nu pot distruge drone de tip Shahed, care sunt folosite de armata rusă în invazia asupra Ucrainei și fragmentele cărora au căzut anterior pe teritoriul țării. Precizările au fost făcute de șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) Ruslan Galușca, într-un interviu pentru adevărul.ro, publicat pe 25 februarie, scriu jurnaliștii de la newsmaker.md.
  • Agenția IPN anunță că mai multe organizații neguvernamentale din domeniul mass-media au cerut retragerea inițiativei legislative care a fost aprobată de organul executiv al Găgăuziei la 4 ianuarie și suspusă săptămâna trecută consultărilor publice, care prevede că presa online va putea furniza informații doar în baza unui act permisiv eliberat de autoritățile de la Comrat. ONG-urile spun că acest mecanism constituie o încălcare a dreptului la libera exprimare, contravine Constituției, legislației și tratatelor internaților la care a aderat R. Moldova.
  • Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat 43 de produse medicamentoase, dintre care 21 sunt noi sau altfel spus primare, iar 22 au fost certificate repetat, transmite agenția Moldpres. Printre medicamentele autorizate primar se numără: Docetaxel - utilizat pentru tratamentul cancerului și Levest - medicament anti epileptic. Printre cele autorizate repetat se regăsesc: Zelboraf - medicament anticanceros și Fosfomed – un antibiotic care se administrează în caz de infecții acute ale tractului urinar.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a fost popular reportajul realizat de jurnaliștii de la ProTV Chișinău, despre o ucraineancă care a reușit sa deschidă cinci locații în R. Moldova, să aducă concepte noi în domeniul HoReCa și să creeze locuri de muncă.
  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea transmisă de TV8, despre un moldovean care ar fi murit pe front în Ucraina, în timp ce lupta de partea Federației Ruse.