Cât de pregătit este sistemul medical să facă față unor eventuale crize energetice

În ultimii trei ani, spitalele din R. Moldova au primit cel puțin un generator electric, ajungând până la 5-7 pentru instituțiile republicane. În imagine: unul dintre generatoarele electrice de la Spitalul Republican.

Spitalele publice din R. Moldova dispun de 201 generatoare electrice, necesare în cazul unor pene de curent, potrivit Ministerului Sănătății. Cele mai mari instituții medicale sunt asigurate cu câte 4-7 generatoare, în timp ce alte instituții medicale au fost eficientizate energetic.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ministerul Sănătății spune că „sistemul medical este pregătit să facă față unor eventuale crize energetice”, fiind în permanentă comunicare cu managerii instituțiilor medicale.

Unele spitale au fost dotate cu generatoare...

În ultimii trei ani, spitalele din Moldova au primit cel puțin un generator electric, iar instituțiile republicane au fost dotate cu până la 5-7 generatoare electrice, indispensabile în cazul unor deconectări de energie electrică.

Generatoarele electrice asigură activitatea neîntreruptă a instituțiilor medicale, în mod prioritar a unităților de primiri urgente, blocurilor chirurgicale, secțiilor de reanimare și terapie intensivă, secțiilor neonatale etc.

Potrivit Ministerului Sănătății dotarea a fost posibilă cu sprijinul financiar oferit de guvernele Poloniei, Franței, dar și de organizații internaționale precum Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF).

Vezi și reportajul din octombrie 2022 despre problemele de atunci și cum făceau față instituțiile medicale crizei energetice la acel moment

Your browser doesn’t support HTML5

Cum încearcă spitalele să facă față crizei energetice

... iar altele au fost eficientizate energetic

De asemenea, potrivit autorității în sănătate, unele instituții medicale au fost eficientizate energetic. Aceasta a presupus:

  • renovarea fațadelor și înlocuirea ferestrelor și ușilor,
  • reabilitarea și izolarea termică a pereților, podelelor și acoperișurilor,
  • modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație,
  • înlocuirea conductelor de încălzire și sistemele de distribuție a apei calde.

Lucrări de reparații capitale și renovare au fost efectuate și în cadrul unor centre de sănătate publică, precum și în unele substații de asistență medicală urgentă prespitalicească. Lucrările au fost efectuate fie din sursele bugetului de stat, fie cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

De asemenea, în 10 spitale raionale au fost instalate panouri fotovoltaice, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, dar și al Guvernului Republicii Coreea.

Actualmente, se instalează panouri solare și în alte două instituții medicale: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. Aceste două proiecte sunt implementate cu sprijinul financiar al Guvernului Republicii Cehe. Totodată, se află în derulare proiectul „Eficiența Energetică în Republica Moldova”, în cadrul căruia 10 instituții medicale vor beneficia de măsuri de eficiență energetică.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te