Câți medici din diaspora vor să se implice în gestionarea spitalelor din țară

Imagine generică. Spitalul raional din Ungheni, octombrie 2022

Doar 15 medici din afara țării și-au depus dosarele pentru a deveni membri în consiliile de administrație ale celor 50 de instituții medicale publice din R. Moldova. Cinci sunt din România, iar ceilalți din Germania, Franța, Estonia, Italia, Irlanda, Norvegia și SUA.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Sănătății, după anunțul din 16 iunie, au depus dosarele 15 persoane, care au avut posibilitatea să opteze pentru mai multe instituții medicale, în total, 50 la număr.

Pe 11 iulie, autoritatea în sănătate a prelungit concursul pentru 36 de instituții medicale unde are calitatea de fondator.

Cei care vor să participe la concurs trebuie:

  • să dețină cetățenia Republicii Moldova și să fie stabilit peste hotare;
  • să cunoască limba română;
  • să aibă studii superioare în medicină;
  • să aibă experiență de muncă în domeniu medical de cel puțin 3 ani, dintre care cel puțin un an peste hotare;
  • să activeze în prezent peste hotare într-o instituție medicală, științifică sau de învățământ medical;
  • să nu aibă antecedente penale.

Este pentru prima dată când ministerul vine cu o asemenea propunere, mizând pe posibilitatea implicării, de la distanță „online sau în format hibrid”, a medicilor care ar putea contribui la dezvoltarea instituțiilor medicale din țară.

Anterior, Europa Liberă a stat de vorbă cu câțiva medici din diaspora și i-a întrebat cum văd această inițiativă. Unii au spus că ar accepta să împărtășească experiența din străinătate, iar alții că nu ar vrea să piardă timpul într-o aventură din care nu vor avea nimic de câștigat.

Your browser doesn’t support HTML5

Satul în care medicul vine o dată pe săptămână