Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Alina Radu scrie că medicul Ștefan Gațcan, parlamentar și politician prin cumul, s-a prăbușit de pe turnul politic într-o groapă cu glod urât mirositor. Autoarea afirmă că acum, chiar dacă se retrage din politică în clinica sa privată, mirosul de glod politic îl va urmări peste tot, iar într-o instituție medicală, la fel ca într-o carieră medicală, curățenia este vitală. Ea notează că a fost cel mai controversat mandat din Parlament, câștigat prin votul oamenilor scoși la alegeri pe timp de pandemie. „A devenit deputat prin votul a 5500 de persoane, pe când campania l-a costat sute de mii de lei”, subliniază Alina Radu.
Cazul deputatului Ștefan Gațcan este rezultatul intrării banilor în politică și al sistemului politic corupt format începând cu 2009, a comentat analistul politic Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău. El atenționează că astfel de situații pun sub semnul întrebării statul de drept în R. Moldova. „Este greu să vorbim acum de R. Moldova ca un stat democratic. Vorbim, ne dorim un parcurs european, cu instituții reformate, combaterea corupției și justiție echitabilă. Însă, acum avem un episod urât de tot”, afirmă Tăbârță. Analistul politic a mai adăugat că Igor Dodon a dat ieri o lecție clară: oricine dorește să plece va avea aceeași soartă, în cadrul fracțiunii socialiștilor ori se rămâne, ori se pleacă în așa mod cum a plecat dl. Gațcan.
Veaceslav Negruță scrie într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău că în 2020 ne confruntăm cu o complexitate/un coctail de crize care urmează una după altă: criza pandemică, criza economică, criza financiară, criza socială, crize politice și diplomatice, care sunt amplificate de unele decizii și guvernări mai puțin responsabile în diferite colțuri ale lumii. Republica Moldova nu este ruptă de aceste realități dure, subliniază Negruță, iar deciziile autorităților se înscriu în șirul de iresponsabilități care agravează și mai mult starea de lucruri în RM. „Manipularea datelor, interpretarea lor eronată, concluziile rupte de realitate – toate acestea generează decizii aberante care complică lucrurile în loc să le rezolve”, consideră autorul.
Statul pe care îl construiește Igor Dodon este pentru el şi familia sa, nu pentru cetăţeni, consideră Alecu Reniță, citat de Ziarul Național. El a firmă că e un stat criminal, în care nu-şi găsesc loc nici cei care l-au slujit. Răpirea şi expulzarea deputatului lor e un semn că funia e pregătită pentru orice membru din gruparea diversionistă a socialiştilor, adaugă Reniță. „Vă rugăm, cei care cunoaşteţi planul Kozak până la capăt nu ne chinuiţi, spuneţi-ne: în afară de alegeri anticipate şi prezidenţiale, de aducerea lui Plahotniuc în cătuşe, ce urmează mai departe?”, se întreabă Reniță.
Despre populismul judiciar și statul de drept scrie Alexandru Tănase pentru portalul Deschide.md. El scrie că de cele mai dese ori, justiția în general, iar curțile constituționale în particular, devin primele victime ale politicilor populiste, cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și Ungariei. Pentru a se opune amenințărilor din zona politicului, curțile constituționale recurg la o strategie periculoasă de „adaptare” a propriilor decizii simpatiilor existente în opinia publică, afirmă Tănase. „Magistrații alunecă spre populism judiciar, fiind preocupați mai mult de propriile agende și propria imagine în ochii publicului, decât de respectarea Constituției sau a jurisprudenței sale”, subliniază autorul.