Redactorul-șef al portalului NewsMaker, Vladimir Soloviov, despre dosarele penale deschise lui Evgheni Șevciuk și implicațiile acestora pentru situația internă din regiunea separatistă.
Europa Liberă: Dle Soloviov, ce se întâmplă la Tiraspol? Este vorba despre jocuri politice și răzbunare, sau e totuși vorba despre justiție?
Vladimir Soloviov: „Părerea mea este că acolo are loc aceeași istorie pe care o putem vedea adesea în multe țări și regiuni. Atunci când puterea se schimbă, cei care vin la putere adesea încep să-și regleze conturile cu adversarii.
Atunci când la putere în Transnistria a venit Evgheni Șevciuk multă lume și-a pierdut funcțiile sau din regiune au trebuit să plece oameni care au deținut anumite funcții. De exemplu, din Transnistria atunci a plecat investigatorul Penkovski care s-a ocupat de cazul adeptului lui Șevciuk, Ghenadi Kuzmiciov. Kuzmiciov înainte de alegeri chair fusese reținut, a fost în arest, iar după venirea lui Șevciuk la putere a fost eliberat și a început să ocupe anumite funcții – mai întâi de șef a serviciului de pază a președintelui, apoi a condus vama, ministerul de interne etc. Și oamenii de pe urma cărora a avut de suferit Kuzmiciov atunci nu s-au simțit prea bine. De exemplu Adrian Penikovski a plecat din Transnistria la Moscova, iar actualul procuror, care deținea aceeași funcție și atunci, Gurețki, a fost eliberat din funcție. Și iată că acum procurorul Transnistriei, Gurețki a inițiat lipsirea lui Șevciuk de imunitate, iar investigatorul Penkovski a revenit recent în Transnistria și a devenit judecător la Curtea supremă.
Deci, nimic nou de fapt nu se întâmplă. Și eu cred că aceste acțiuni foarte dure care au început împotriva lui Șevciuk sunt elemente ale unei lupte politice. Și asta se vede din unul dintre dosarele penale care i-au fost deschise. Înainte de alegerile de anul trecut, pe care Șevciuk le-a pierdut, a fost o luptă destul de dură pentru putere. Echipa lui Șevciuk a inițiat apariția unor materiale compromițătoare, a fost filmat un serial documentar unde se vorbea despre șeful holdingului Sheriff, Gușan, și despre alți oameni din anturajul lui și acolo apăreau oameni care povesteau cum în anii 1990 aceștia au comis diverse crime și astfel au pus pe picioare acest holding.
Aceste filme au fost tirajate pe larg în Transnistria în cadrul campaniei electorale. Iar acum, în unul dintre cele cinci dosare penale se vorbește exact despre cumpărarea martorilor care au povestit în acest film despre crimele fondatorilor Sheriff-ului. Despre asta vorbește deschis Procuratura din Transnistria.
Mai mult decât atât, depoziții împotriva lui Șevciuk au depus și cei care au lucrat alături de el cât timp acesta a fost președinte – îl am în vedere pe fostul șef al KDB-ului transnistrean, Zențov. După cum susține procuratura transnistreană, anume el a fost cel care i-a găsit pe acești doi oameni din film. Celor doi deținuți li s-a promis amnistiere și recompensă în bani pentru a se filma în aceste documentare care să-i compromită pe adversarii lui Șevciuk.
Adică lupta în acel moment s-a acutizat foarte mult și se pare că de această acutizare nu au uitat cei care sunt acum la putere în regiune.”
Europa Liberă: În Transnistria practic nimic nu se întâmplă fără știrea Moscovei. De ce Moscova nu are nicio reacție oficială la ceea ce s-a întâmplat? Ne putem gândi la faptul că aceste lucruri au fost coordonate cu Moscova? Pentru că știm că după alegeri Dmitri Rogozin a cerut noii puteri să nu intenteze dosare penale pentru a nu destabiliza situația în Transnistria. Acum s-a schimbat ceva?
Vladimir Soloviov: „Nu știu dacă anume dl Rogozin a fost cel care a solicitat acest lucru. Dar din câte știu eu, nu știu exact cine anume a făcut asta, dar Moscova a explicat noii puteri din Transnistria că trebuie să fie asigurată o perioadă stabilă post-electorală, adică un transfer pașnic al puterii, iar apoi să nu fie organizate vânători de vrăjitoare.
Dar cred că este o exagerare să se creadă că autoritățile transnistrene sunt total subordonate Moscovei. Acestea au totuși o anumită libertate de acțiuni. Să ne amintim cum Igor Smirnov în 2011 a candidat la alegeri, chiar dacă Moscova l-a avertizat să nu o facă. Moscova atunci l-a susținut pe Kaminski, dar alegerile le-a câștigat Șevciuk. Administrația transnistreană are propriile interese și adesea acționează în logica propriilor interese și nu în funcție de ce se vrea la Moscova.
Eu știu că în Transnistria sunt puțini oameni care au rămas mulțumiți de stilul și rezultatele conducerii lui Evgheni Șevciuk, iată de ce se poate spune că fostul lider transnistrean și-a făcut acolo destui dușmani, el a avut un conflict foarte dur cu Sheriff, iar Sheriff este o structură puternică care a și primit acum toată puterea în republica nerecunoscută.
Iată de ce ceea ce se întâmplă acum și lipsa de reacție la Moscova se poate explica și prin faptul că acolo încă nu s-au decis cum să reacționeze. Pentru că acest teanc impresionant de dosare penale deschise lui Șevciuk îl pune într-o situația destul de delicată pe Dmitri Rogozin, care era curatorul direct al Transnistriei și care a avut relații destul de apropiate cu Șevciuk. Și acum protejatul lui Rogozin este pus pe fugă și este sub urmărire penală. Și atunci, ce reacții pot fi? Moscova trebuie mai întâi să se lămurească în această situație, trebuie să vadă mai întâi ce conțin aceste dosare penale.
În plus, trebuie să menționăm că Șevciuk nu este nici pe departe primul care a ajuns sub urmărire penală după ce la Tiraspol s-an schimbat puterea în decembrie. Am spus deja despre Zențov, fostul conducător al KGB-ului – acesta fusese reținut și deja în luna mai condamnat la cinci ani cu suspendare. În prezent este în detenție Ghervaziuk, fostul șef al vamei transnistrene, la fel un apropiat al lui Evgheni Șevciuk. Din Transnistria au plecat și nu mai apar pe acolo fosta șefă a executivului, Tatiana Turanskaia, și fosta ministră a economiei, Maia Parnas. Iar Ghenadi Kuzmiciov, de care am amintit și care a condus vama și internele, la fel, a fugit din Transnistria și cel mai probabil se află la Moscova, fiind dat în căutare în Transnistria.
Astfel încât acolo s-a adunat deja o bibliotecă impresionantă de dosare penale în acea jumătate de an în care Transnistria este condusă de Vadim Krasnoselski.”
Europa Liberă: Dar ce înseamnă acest lucru pentru situația internă din regiunea transnistreană? Se pare că este vorba despre o monopolizare puternică a puterii.
Vladimir Soloviov: „Aici se impune o analogie dintre ceea ce se întâmplă pe malul stâng al Nistrului și evoluțiile de pe malul drept.
Și acolo, și dincolo la putere sunt de facto oameni de afaceri – în cazul Transnistriei este vorba despre Gușan, în cazul Moldovei – despre Plahotniuc.
Și acolo, și dincolo observăm dosare pretinse anticorupție de rezonanță – în Transnistria dosare penale pe numele lui Șevciuk, în Moldova stă la închisoare fostul prim-ministru Vlad Filat. Și ne putem aminti în continuare câți miniștri se află acum sub cercetare penală, foști deputați și așa mai departe.
Adică și acolo, și dincolo puterea este monopolizată. Dodon, cu atribuțiile lui limitate, deocamdată nu constituie o concurență serioasă lui Plahotniuc, așa că putem spune că Plahotniuc are toată puterea în Moldova. La fel acum toată puterea în Transnistria este concentrată în mâinile Sheriff-ului și Sheriff poartă toată responsabilitatea pentru toate deciziile care se adoptă și pentru ceea ce se întâmplă acum acolo.”
Europa Liberă: În presa de la Chişinău și pe rețelele de socializare se discută pe post de curiozitate faptul că Evgheni Șevciuk a fugit, pentru a-și asigura securitatea, din Transnistria natală pentru independența căreia a luptat atâta timp în Moldova pe care o califica ca fiind dușmănoasă. Cum vedeți acest aspect?
Vladimir Soloviov: „Omul a venit acolo unde se simte în siguranță. Înseamnă că Șevciuk consideră că în Moldova nu va fi amenințat de cei care i-au pus gând rău în Transnistria.
Există opinia că orice lider de la Tiraspol trebuie arestat. Atunci trebuie de spus clar: noi nu purtăm negocieri cu separatiștii, noi îi arestăm și aceasta este politica noastră. Dar și Șevciuk, și Ștanski, și Krasnoselski acum, și Ignatiev, cu toții sunt parte în negocierile pe care le poartă Chişinăul și Tiraspolul. Am văzut astfel de opinii care cer sânge și arestări. Dar Chişinăul declară că poartă negocieri cu Tiraspolul, deci nu există nimic ilegal în faptul că reprezentanții de acolo se află pe malul drept și zboară prin aeroportul de la Chişinău.
Aici partea curioasă ține doar de faptul că atâta timp cât a fost în funcție Șevciuk vorbea cu multă agresivitate despre Moldova, care blochează, care complică viața Transnistriei, dar acum, când s-a văzut strâmtorat, el a trecut răul Nistru în direcția Moldovei și nu limanul în direcția Ucrainei”.
Europa Liberă: Cum vedeți viitorul lui Șevciuk? Unii spun că cel mai bine pentru el ar fi să plece cât mai repede în Rusia.
Vladimir Soloviov: „Eu nu exclud că el chiar va face asta. Impresia mea este că Evgheni Șevciuk, pierzând alegerile, nu a abandonat speranța de a rămâne într-un fel sau altul în politica transnistreană. În Transnistria a fost lansată resursa informațională Alfa – un site care critică noua putere de la Tiraspol. Adică omul investește în mass media. Site-ul, din câte știu, este făcut de fratele Ninei Ștanski, Nick Ștanski și încă câțiva oameni care au lucrat în echipă. Nina Ștanski comenta periodic situația din Transnistria. Adică se pare că oamenii considerau că mai au șanse să rămână în politică și să continue lupta. Iar Sheriff se pare că nu a vrut să existe nici măcar o amenințare potențială de revanșă din partea lui Evgheni Șevciuk.”