Cazul președintelui raionului Dubăsari reținut de Procuratură

Grigore Policinschi

Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2016 Grigore Policinschi ar fi adus prejudicii importante statului.

Procuratura Anticorupție anunță că l-a reținut aseară pe președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. El este bănuit de abuz în serviciu cu „cauzarea unor daune considerabile intereselor publice”. Argumentele procurorilor sunt puse la îndoială însă de reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, care susțin că procurorii au interpretat abuziv legea care ghidează activitatea administrației publice locale.

Grigore Policinschi a fost reținut pentru 72 de ore, timp în care procurorii ar urma să decidă dacă sunt suficiente probe pentru a înainta acuzarea și a cere o altă măsură preventivă.

Your browser doesn’t support HTML5

Cazul Grigore Policinschi

Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2016, președintele raionului Dubăsari ar fi încheiat contracte de achiziții nejustificate, și-ar fi majorat lui și vicepreședinților de raion salariile în lipsa unor temeiuri legale și ar fi aprobat deplasări în străinătate din bugetul raion, acțiuni care ar fi adus prejudicii importante statului.

Mai mulți consilieri ai raionului Dubăsari care și-au exprimat azi public sprijinul pentru Grigore Policinschi consideră că nici unul din capetele de acuzare nu corespunde realității, si califica reținerea președintelui de raion drept abuzivă. Ei s-au adresat organizațiilor internaționale care au reprezentanțe în Republica Moldova și au cerut ca Policinschi să fie cercetat în stare de libertate. Sergiu Grigoriev, secretarul Consiliului raional Dubăsari:

„În cazul dat nu există premise care ar condiționa aplicarea măsurilor preventive, privative de libertate. Solicităm examinarea echidistantă, legală, apolitică și obiectivă a cazului, stoparea intimidării aleșilor locali precum și fabricarea dosarelor penale și aducerea acuzațiilor calomnioase.”

Șeful procuraturii anticorupție, Viorel Morari, nu se arată surprins că acțiunile procurorilor sunt privite ca o formă de răfuială politică. El susține că în acest caz s-a acționat în strictă conformitate cu Codul de Procedură Penală, la bază fiind suficiente temeiuri pentru a-l reține pe Grigore Policinschi:

„Pe mine puțin mă privește din ce partid este sau cui îi este afiliată persoana în privința căreia noi acționăm, mă privește doar dacă sunt probe suficiente pentru a declanșa urmărirea penală, pentru a efectua acțiuni de urmărire penală sau pentru a aplica măsuri preventive. Aceștia sunt factorii care mă determină să acționez. În cazul a 90 de procente din subiecții care cad în vizorul procuraturii anticorupție, în permanență se invocă că este o răfuială politică, că sunt reglări de conturi. Atunci când la Procuratura anticorupție parvine o informație, investigând această informație și constatând bănuiala rezonabilă de săvârșire a infracțiunii, se inițiază procedura prevăzută de Codul de procedură penală.”

În apărarea lui Grigore Policinschi s-a pronunțat azi și șeful statului, Igor Dodon. El a scris pe o rețea de socializare că „acuzarea este una artificială și cu substrat politic.”

De aceeași părere sunt și colegi ai președintelui de raion din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova. Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui spune că învinuirile aduse președintelui de raion sunt bazate pe o interpretare eronată a cadrului legal:

„Temeiurile în baza cărora sunt intentate aceste dosare penale, ele sunt extrem de fragile. Noi observăm că există o neînțelegere, o necunoaștere chiar pe larg a legislației din domeniul administrației publice locale. Și interpretările în baza cărora se consideră că o persoană și-a depășit atribuțiile, că a comis un abuz în serviciu, ele sunt atât de generale și atât de discutabile, că trezesc foarte mari semne de întrebare în privința modului în care se ajunge la aceste concluzii.”

Viorel Furdui

Viorel Furdui susține că există și precedentul primarului de Basarabeasca și a celui de Taraclia care arată că interpretând legislația, orice ales local ar putea fi acuzat de neglijență sau abuz la locul de muncă.

Candidând din partea Partidului Comuniștilor, Grigore Policinschi a ajuns în 2015 cu votul consilierilor din partea Partidului Democrat și ai Socialiștilor în cel de-al patrulea mandat de președinte al raionului Dubăsari. Anterior el a fost primar al satului Doroțcaia, cu două mandate consecutive.

În funcție de președinte al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi a ajuns de mai multe ori în vizorul jurnaliștilor de investigație. Reporterii de la portalul Moldova Curată, platformă care monitorizează integritatea persoanelor cu funcții publice au scris că în 2011, Curtea de Conturi a arătat că președintele raionului Dubăsari și Consiliul Raional au cheltuit nejustificat fonduri de la buget, angajând suplimentar normelor prevăzute de Guvern în jur de 50 de oameni. Jurnaliștii au relatat și despre alte cazuri de utilizare irațională a banilor publici, inclusiv despre angajarea fiicei într-o funcție publică la Consiliul Raional.