Procurorii români au cerut reţinerea pentru 24 de ore a unui tânăr, în dosarul privind ameninţările cu moartea primite de actriţa Maia Morgenstern și de copiii ei. Potrivit comunicatului dat publicității, suspectul este acuzat de săvârşirea infracţiunii de ameninţare, cu circumstanţe agravante, „pentru motive legate de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică".
Cu toate că Poliția a vorbit duminică seară despre doi suspecți, unul din București și altul din Timișoara, după o operațiune comună împreună cu Brigada Antiteroristă a SRI, deocamdată autoritățile române nu au decât un singur suspect.
Maia Morgenstern, 58 de ani, este una dintre cele mai cunoscute actrițe de teatru și de film din România, devenită celebră și pentru rolul Fecioarei Maria din filmul lui Mel Gibson, Patimile lui Hristos. Cântă în idiș, conduce de mai mulți ani Teatrul Evreiesc de Stat și este o voce puternică în acțiunile civice din ultimii 30 de ani. A rămas foarte cunoscut clipul făcute pro bono de actriță în perioada campaniei pentru salvarea localității Roșia Montana, pe care o companie româno-canadiană voia să o distrugă pentru a extrage aurul și argintul prin metoda cianurii și cu ajutorul unui uriaș lac de decantare.
Amenințările primite de Maia Morgenstern, mesajul profund antisemit, au fost semnate „din partea partidului AUR”. Reprezentanţii Alianţeo pentru Unirea Românilor (AUR) au transmis sâmbătă seara, , un comunicat în care susțin că este vorba de „o înscenare" şi că sunt alături de Maia Morgenstern pe care o asigură de întreaga consideraţie.
Your browser doesn’t support HTML5
Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, deputatul liberal Alexandru Muraru susține, însă, că ascensiunea în Parlament a formaţiunii AUR „a degradat masiv discursul public prin elogierea criminalilor de război, relativizarea crimelor din timpul Holocaustului sau parodierea simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului”. Muraru consideră că manifestările parlamentarilor Alianței pentru Unirea Românilor sunt luate drept exemplu și „încurajează acțiunile antisemite”.
Deputatul liberal consideră așadar că una dintre cauzele escaladării acțiunilor antisemite s-ar afla chiar în Parlament și ține de discursul pro-legionaroid practicat de unii senatori ai acestui partid.
Pe de altă parte amenințarea cu moartea a Maiei Morgenstern vine la puțină vreme după ce, actrița a povestit despre o întâlnire cu directori de teatre și oficialități ale capitalei, unde unul dintre invitați a folosite cuvinte ofensatoare la adresa evreilor. Niciuna dintre autoritățile statului nu s-au sesizat, însă după această relatare în care „oameni de cultură”, după cum îi numește actrița au folosit termeni jignitori fără să se sinchisească de consecințe. Pentru că rareori există cu adevărat consecințe, pentru că România, deși are un cadrul legal bogat împotriva discriminării, rareori sunt puse în practică în acest domeniu.
Spre exemplu, România a adoptat acum doi ani și jumătate Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului ( Legea nr. 157/2018) în care este definit antisemitismul: „prin antisemitism se înțelege atât percepția referitoare la evrei exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor comunităților evreiești sau lăcașurilor lor de cult”
Cel care a scris mesajul amenințător îl amintește pe cel care a jignit-o pe Maia Morgenstern la întâlnirea cu șefii de teatre și alți oficiali, numindu-l „prieten”. S-au declarat solidari cu actrița, PEN Club România, Asociația Scriitorilor, Uniunea Teatrală din România, liderul maghiar Kelemen Hunor, eurodeputatul Dacian Cioloș și foarte mulți români pe rețelele sociale.