Curtea Constituțională a decis că există circumstanțele legale care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului – imposibilitatea formării Guvernului. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a spus președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.
Cu toate acestea, unii experți constituționali atrag atenție că Parlamentul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență - decretată din motive sanitare – și care se încheie la sfârșitul lunii mai.
Recent, expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, aprecia că decretual prezidențial ar putea „ fi emis la sfârșitul perioadei de urgență și va intra în vigoare în termenul respectiv: în timp de 30 de zile trebuie să stabilească data (alegerilor) și 60 de zile pentru perioada electorală.”
Odată emis și intrat în vigoare decretul prezidențial, noul parlament va trebui să fie ales în decurs de trei luni, mai spunea Osmochescu, pentru radio Europa Liberă.
Decizia Curții Constituționale a fost luata după ce președinta Moldovei a depus o cerere, ca urmare a eșecului repetat de a numi un premier care să fie acceptat de Parlament.
### Vezi și... ### Lupta dintre Parlament și Președinție nu se va încheia pe 15 aprilie (Alex.Tănase)