Curtea Constituțională a respins joi cererea procurorului general Al. Stoianoglo să nu mai fie considerat membru al Consiliului Suprem de Securitate al țării, după ce președinta acestei structuri și a țării, Maia Sandu, a folosit o ședință de consiliu pentru a-l critica fiindcă nu ar lupta cu corupția. În decizia Curții sunt respinse argumentele legale ale lui Stoianoglo, iar despre criticile președintei se spune că nu țin de competența CC. În ajun, guvernarea dominată de partidul pro-prezidențial PAS a lansat un nou atac la adresa procurorului-general Alexandr Stoianoglo.
Într-o declarație pe Facebook, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că procurorul-general s-ar fi dat „bătut în lupta cu corupția” când a declinat să participe la ședințele Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Stoianoglo a spus că nu va mai participa la ședințele CSS după ședința din 10 august, la care a fost ținta criticilor Maiei Sandu. În legătură cu acel incident, și cu altele, Stoianoglo a sesizat Curtea Constituțională, spunând că asemenea atacuri aduc atingere separației puterilor în stat. El a mai observat în sesizare că procurorul-general nu a făcut parte din CSS până în 2016, când a devenit membru prin schimbarea legii la propunerea unui grup de deputați ai Partidului Democrat.
În postarea sa de miercuri pe Facebook, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune însă că adevărata semnificație a refuzului lui Stoianoglo de a merge la ședințele CSS ar fi lipsa lui de dorință de a combate corupția, și îl amenință voalat cu schimbarea. „Poate totuși Alexandr Stoianoglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la şedinţele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligaţia acesteia. Dar nu poţi să impui omul dacă nu vrea şi dacă nu poate...”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.