Curtea Constituțională a spus, joi, că abrogarea „legii miliardului” votată în luna decembrie de majoritatea informală a deputaților socialiști, transfugi și din Partidul Șor este neconstituțională pentru că afecta bugetul, dar nu obținuse sprijin prealabil din partea guvernului.
Astfel, ministerul Finanțelor va continua să ramburseze Băncii Naționale (BNM) din bugetul public creditele de urgență de peste 13,3 miliarde de lei acordate sub garanție de guvern, în 2014 și 2015, băncilor devalizate. Instanța a acceptat argumentul că abrogarea legii putea conduce la decapitalizarea BNM.
După șase ani de anchetă, autoritățile moldovene nu au reușit să recupereze miliardul de dolari dispărut din trei bănci moldovene, singura persoană condamnată în acest caz în prima instanță fiind fostul bancher devenit politician, Ilan Șor. Acesta se ascunde în Israel. În 2016, guvernarea condusă de Partidul Democrat adopta legea „miliardului” pentru a acoperi din buget gaura creată în conturile Băncii Naționale de creditele de urgență.