CC cere amânarea trimiterii instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul

Curtea Constituțională a cerut ministrului de externe, Nicu Popescu, să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul până la luarea unei decizii în privința sesizării depuse de opoziția socialistă împotriva ratificării documentului.

### Vezi și... ### „Ce fel de societate vrei pentru tine, pentru copiii tăi, pentru oamenii din jur?” Convenția de la Istanbul și adversarii ei

Într-un comunicat al instanței, se spune că aceasta se va pronunța în sesiunea sa din decembrie, după ce primește și opinia Comisiei de la Veneția. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost ratificată de parlament luna trecută, iar legea de ratificare a fost promulgată de președinta Maia Sandu. Opoziția socialistă și clerul ortodox s-au pronunțat împotriva Convenției pe motiv că unele prevederi ar „promova avortul”, ar „legaliza căsătoriile între persoane de același sex” și ar „distruge valorile și tradițiile creștine”.