CC nu suspendă decretul prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță

Președinta Maia Sandu la Paris, în cursul vizitei oficiale în Franța.

Decretul Maiei Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița în funcția de premier rămâne deocamdată în picioare. Curtea Constituțională a refuzat să-l suspende, la cererea socialiștilor, dar îi va verifica totuși constituționalitatea într-o ședință peste o săptămână, marți, 23 februarie. Curtea indică totodată în decizia de marți, 16 februarie că Parlamentul nu este în drept să se întrunească pentru a examina a doua oară candidatura Nataliei Gavriliță, până la o decizie finală.

Într-o primă reacție pe Telegram, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat satisfăcut de decizia Curții, spunând că, de facto, decretul este blocat și că de decizia viitoare a Curții Constituționale depinde dacă R. Moldova se va transforma în republică prezidențială sau va rămâne parlamentară.

### Vezi și... ### S-a publicat decretul prin care Natalia Gavriliță este propusă din nou la funcția de premier

Contestația fusese înaintată pe 11 februarie de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki. Curtea Constituțională argumentează că „autorii nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente dacă decretul nu este suspendat”.