CDU a suferit pierderi însemnate la alegerile din două landuri germane

Șefii Partidului Verzilor Robert Habeck și Annalena Baerbock la o conferință de presă, Berlin, 15 martie.

Uniunea Creștin-Democrată - CDUa Angelăi Merkel a suferit pierderi la alegerile locale din două landuri germane, considerate cruciale pentru scrutinul care va determina cine va fi sucesorul lui Merkel în funcția de cancelar.

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor de duminică , sprijinul pentru Uniunea Creștin-Democrată, de centru dreapta, a scăzut la 24,1 procente în landul Baden Wuerttemberg și la 27,7 procente în landul învecinat Rhineland-Palatinate.

Sînt cele mai proaste rezultate din toate timpurile pentru CDU în aceste două landuri. Rezultatele reflectă nemulțumirea și nerăbdarea în creștere pentru felul cum a fost gestionată criza coronavirus, a afirmat secretarul general al CDU Paul Zemiak, citat de Reuters.

În Baden Wuerttemberg, alegerile au fost cîștigate cu 32,7 la sută de Partidul Verzilor, a căror popularitate a crescut în contextul temerilor crescînde legate de modificările climaterice. În ambele landuri, formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a avut rezultate mai proaste decît în 2016, dar a obținut totuți cam 10 la sută din voturi.