Coronavirus nu este de domeniul trecutului, dar iată că apar voci care doresc să afle cum a fost posibil, cu o tentă de investigație. Unii caută țapi ispășitori, alții susțin că dacă nu analizăm riguros cum a fost posibil, istoria se va repeta. În acest context, privirile sunt îndreptate către China.
Fostul administrator al Agentiei Federale Americane pentru Alimente și Medicamente, Scott Gottlieb a spus că Organizația Mondială a Sănătății trebuie să efectueze o investigație cu privire la acțiunile Chinei și ceea ce Beijing-ul a comunicat în lume, cu privire la ceea ce avea să devină o pandemie devastatoare.
Se știe că președintele Trump a criticat OMS pentru că ar fi avertizat comunitatea internațională prea târziu, un argument discutabil, dar care firește trebuie încadrat în încercarea pe ansamblu de a afla cum a fost posibil ca pandemia să ia o asemenea amploare, costând vieți și distrugând economii. Trump a avertizat chiar că se gândește la suspendarea finanțării pentru organizația mondială, din cauza răspunsului inadecvat.
Scott Gottlieb este o voce recunoscută, din afara administrației Trump, în campania împotriva virului, „dușmanul invizibil” cum îl numește Trump. El spune că China ar fi putut stăvili răspândirea viruslui dacă oficialitațile din acea țară ar fi spus adevarul, cu privire la amploarea epidemiei în regiunea Whuan. Există dovezi din care rezultă că până și pe 20 ianuarie, China mai susținea că virusul nu este contagios pentru oameni, iar OMS a confirmat această ipoteză, facând posibil ca Beijing-ul să inducă în eroare comunitatea internațională. De accea Scott Gottlieb vrea ca OMS să se implice acum în elaborarea unui raport cu privire la acțiunile Chinei, ce a ascuns Beijing-ul și care a fost impactul global asupra măsurilor de contracare a pandemiei de coronavirus.
Trimisul special al Organizației Mondiale a Sănătății, David Nabarro a explicat că instituția nu este în măsură să pună la îndoială informațiile oferite de statele membre, inclusiv China. Organizația nu are prerogativa de a inspecta și verifica dacă ceea ce țările comunică este adevarat sau nu, în conformitate cu tratatul încheiat în 2005.
„Credem ce ni se spune și astea sunt informațiile în virtutea cărora acționăm” – a spus Nabarro. Scott Gottlieb a respins sugestiile președintelui Trump că Statele Unite ar trebui să ia în considerare reducerea finanțării OMS, spunând că instituția este necesară când țări din emisfera sudică și altele cu sisteme de sănătate nedezvoltate vor fi afectate în mai mare măsură de pandemie. El a încurajat OMS să accepte și Taiwan-ul ca țară membră, arătând că excluderea ei la presiunile Chinei a îngreunat de asemenea riposta comunității internaționale, în criza provocată de noul coronavirus.