Ce au discutat Sandu și Zelenski la Atena | Militarii moldoveni participă la un exercițiu multinațional în Georgia

Întrevedere între președinta R. Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în Grecia, pe 22 august 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În timpul vizitei sale de lucru în Grecia, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialii au vorbit despre tranzitul de grâne ucrainene pe teritoriul R. Moldova, despre ultimele evoluții de pe front și despre parcursul european al celor două state candidate la aderarea la UE, transmite zdg.md, făcând trimitere la un comunicat al Președinției.

  • Un pluton de ofițeri, sergenți și soldați ai Armatei Naționale a R. Moldova se va antrena cu militari din peste 30 de state, în cadrul exercițiului multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Scopul exercițiului este de a spori capabilitățile și de a crește cooperarea între armatele țărilor partenere, scrie jurnal.md.

  • Comisia Electorală Centrală a autorizat primele sondaje în perioada electorală. Acestea vor fi efectuate de către compania de cercetare sociologică „IMAS”, compania „Intellect Group” și Institutul de Politici Publice, transmite IPN. Autorizațiile au fost emise în baza noilor prevederi din legislația electorală.

  • Jurnaliștii de la tv8.md scriu că în R. Moldova a fost produs primul autobuz electric cu încărcare dinamică, care parcurge 70 de km în mod autonom și corespunde tuturor standardelor internaționale. Autobuzul electric a fost prezentat marți, 22 august, în comuna Măgdăcești din raionul Criuleni.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram, una din postările populare este a redacției tv8.md, care a scris că din 1 octombrie 2023, o călătorie cu troleibuzul în orașul Bălți va costa patru lei. În prezent, pasagerii achită cinci lei.
  • Pe Facebook, a atras atenția internauților postarea jurnaliștilor de la Europa Liberă Moldova, care au scris că președintele rus Vladimir Putin renunță să participe în persoană la summit-ul BRICS, din Africa de Sud, iar Kremlinul evită să spună dacă absența se datorează mandatului de arestarea emis de Curtea Penală Internațională.