Ce e fenomenul „deepfake” și cum ar putea afecta România

Tehnologia pentru manipularea înregistrărilor video devine din ce în ce mai sofisticată și totodată tot mai accesibilă publicului larg, astfel încât distincția dintre adevărat și fals ar putea fi foarte greu de făcut. Niciun stat nu pare să fie ferit de acest fenomen, iar România, graniță a UE și NATO, nu face excepție, spun specialiștii în tehnologia informației.

„Potențialul de a folosi conținut deepfake pentru a crea știri false sau pentru a influența opinia publică este imens și deci ne așteptăm ca fenomenul să ia amploare”, a explicat pentru Europa Liberă, Filip Truță, analist în securitate informatică în cadrul companiei Bitdefender.

Practic, deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat. Analistul în securitate argumentează că deepfake este o combinație între termenii „deep learning”, o caracteristică a inteligenței artificiale, și „fake” (fals), iar tehnologia are la bază un concept numit Generative Adversarial Network (rețea generativă adversarială) ce poate fi folosit pentru a reproduce imagini video și sunet superficial-autentice pentru ochiul uman.

Fenomenul a apărut în urmă cu doi ani pe rețeaua Reddit, în momentul în care un utilizator, cunoscut sub numele de „deepfakes”, a făcut astfel de video-uri trucate, folosindu-se de chipurile unor actori celebri. Ulterior, prima „victimă” politică a acestei tehnologii a fost chiar fostul președinte Barack Obama, care, prin intermediul unui interpret, transmitea un mesaj necaracteristic.

„Spre deosebire de știrile false, care pot fi dărâmate cu efort minim, un clip deepfake poate avea un puternic impact vizual și emoțional, poate influența opinia publică și poate fi folosit pentru răzbunare sau pentru a defăima persoane publice”, atrage atenția Filip Truță. Mai mult, dacă până de curând această tehnologie era folosită mai degrabă în cercuri restrânse din comunitatea științifică, în prezent există unelte de creat astfel de conținut la liber, „permițând oricui cu acces la un computer să creeze conținut deepfake”.

Au fost deja scandaluri politice majore, provocate de „deepfake”? Mai multe, aici.