Ce este racheta JASSM și cum va influența ea războiul din Ucraina?
Aceasta este o rachetă AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile, denumită în mod obișnuit JASSM.
Casa Albă este „deschisă” la trimiterea de transporturi de rachete de croazieră invizibile către Ucraina, susține Politico într-o relatare din 15 august.
Experții cu care a vorbit RFE/RL spun că, în cazul în care rachetele vor fi furnizate, acestea ar putea avea un impact semnificativ, dar limitat, asupra războiului.
O rachetă JASSM este lansată de un bombardier Lancer al Forțelor Aeriene ale SUA în timpul unui exercițiu.
Justin Bronk, cercetător principal la Royal United Services Institute, a declarat pentru RFE/RL că, dacă rachetele lansate din aer ar fi furnizate de Washington, acestea „ar putea extinde capacitățile actuale ale Ucrainei de a lovi ținte fixe, cum ar fi baze aeriene, centre de comandă și centre logistice în Crimeea și în alte teritorii ocupate”.
O rachetă JASSM în zbor în timpul testelor din 2010.
Bronk remarcă faptul că rachetele sunt „prea scumpe și puține pentru a face o diferență decisivă pe câmpul de luptă. Ele sunt un facilitator și un multiplicator de forță, nu decid însă un duel militar”.
O rachetă JASSM costă aproximativ 700.000 de dolari.
Rămășițele complexului lui Abu Bakar al-Baghdadi din Siria, în 2019.
JASSM a intrat în serviciul Forțelor Aeriene ale SUA în 2009 și a fost utilizată pentru prima dată în luptă în 2018, în Siria.
Cea mai mediatizată misiune a avut loc în 2019, când mai multe rachete JASSM au nivelat complexul liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakar al-Baghdadi, ucis în atac.
O rachetă JASSM lovește un buncăr în timpul testelor din 2009.
Versiunea de bază a JASSM are o rază de acțiune de 370 de kilometri și poartă un focos de 450 de kilograme în interiorul fuselajului său de 4,3 metri.
Aceste specificații plasează JASSM în aceeași clasă cu racheta anglo-franceză Storm Shadow, care a fost deja utilizată de Ucraina, în mod notabil în atacul din 2023 asupra cartierului general al Flotei Rusiei din Marea Neagră din Crimeea.
O rachetă JASSM încărcată la o bază a Forțelor Aeriene în 2015.
Cercetătorul Justin Bronk mai spune că impactul armelor va depinde inclusiv de permisiunea Washingtonului ca acestea să fie utilizate asupra țintelor din Rusia.
„Merită să ne amintim că armele de atac cu rază lungă de acțiune, precum rachetele de croazieră, nu câștigă războaie; ele impun costuri și forțează dispersarea ineficientă a logisticii, a centrelor de comandă și a altor active-cheie asupra unui adversar”, spune el.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, asistă la un survol al avioanelor de luptă F-16 într-un loc nespecificat din Ucraina, pe 4 august.
Rachetele JASSM pot fi lansate de avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina le are în prezent în dotarea forțelor sale aeriene.
Rachetele „standoff” sunt denumite astfel pentru capacitatea lor de a fi lansate în afara razei de acțiune a majorității sistemelor de apărare aeriană.
Un soldat american face ultimele ajustări la o rachetă JASSM în timp ce aceasta este încărcată într-un hangar.
Phillips P. O'brien, care conduce un popular canal de Substack axat pe războiul din Ucraina, a declarat pentru RFE/RL că rachetele intră abia acum în discuție deoarece „JASSM-urile au unele tehnologii pe care [SUA] nu ar dori să le lase să ajungă în mâini străine”.
„Probabil că acest lucru ar putea fi evitat doar oferindu-le ucrainenilor primele versiuni”, adaugă el.
Acest material a fost preluat de la Europa Liberă România.