Comisia Europeană a spus că fondurile Uniunii Europene pot fi folosite pentru finanțarea infrastructurii frontaliere, însă nu pentru ridicarea de garduri de sârmă ghimpată. „Noi avem metode să verificăm la ce anume sunt folosiți banii”, a avertizat un purtător de cuvânt miercuri la Bruxelles.
Remarcile vin pe fondul situației tensionate de la granița dintre Belarus și membra UE Polonia, unde mii de migranți au fost opriți de grănicerii polonezi să intre în țară, inclusiv prin ridicarea de garduri de sârmă ghimpată.
Polonia acuză Minskul că organizează fluxul de migranți venind din Orientul Mijlociu ca să se răzbune pentru sancțiunile impuse de Bruxelles regimului autoritar al lui Alexandr Lukașenka.
Miercuri, premierul polon Mateusz Morawiecki a spus că UE trebuie să blocheze cursele aeriene cu care ajung migranții la Minsk și a acuzat R. Belarus de „terorism de stat”. Pe de altă parte, migranții spun că nu vor să stea în Polonia, ci să meargă mai departe, în Germania, odată lăsați să intre pe teritoriul UE.
Activiștii pentru drepturile omului avertizează că este inuman ca migranții să fie folosiți ca ostateci politici, indiferent de cine, și critică guvernul de la Varșovia pentru condițiile crunte în care sunt ținuți străinii și pentru că nu permite accesul organizațiilor umanitare în zona de criză.
Citiți și: Călătoriile Sabine, Kurdistan 2021.
Polonia s-a numărat, alături de Ungaria și Cehia, printre țările din UE care au refuzat cel mai vehement să împartă povara marelui val de migranți din 2015, estimat la un milion de oameni, absorbit în cea mai mare parte de Germania.
Miercuri, cancelarul german la capăt de mandat Angela Merkel a cerut președintelui rus Vladimir Putin, principalul aliat al Minskului, să pună umărul la rezolvarea crizei de la granița polono-belarusă.